Kontakt Mapa sajta

Zavojsko jezero

Zavojsko jezero sa okolinom predstavlja pravi rajski predeo koji se nalazi nadomak Pirota. Ovo veštačko jezero nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, nastalo je na srednjem delu toka reke Visočice. Nastalo je 1963. godine kada je usled obilnih padavina i otapanja snega nastalo veliko klizište koje je napravilo prirodnu branu na reci Visočici visoku oko 40 metara. Nivo vode je brzo počeo da raste i voda se širila ka selu Zavoj i nosila sve pred sobom. Voda je na kraju potopila selo Zavoj a par dana posle toga i sela Velika i Mala Lukanja. Kasnije je ta brana dorađena i napravljena je veštačka brana sa tunelom za drenažu. Posle izgradnje veštačke brane koja je visoka 40 i široka 450 metara, zahvaljujući drenažnom sistemu jezero je počelo da se prazni i selo Zavoj se opet našlo na površini. Odlučeno je od strane tadašnje vlasti da se dno jezera počisti, odnosno da se uklone ostaci potopljenih sela (kuće,nadgrobni spomenici i ostale građevine). Crkva Voznesenja Gospodnjeg iz 16. veka koja se nalazila u selu Zavoj je takođe morala biti porušena. Vredne freske su restauirane, konzervisane i nalaze se u pirotskom Muzeju Ponišavlja. Meštani potopljenog sela su se iselili iz tog kraja, a neki su i ostali i dobili placeve gde su izgradili objekte i formirali Novi Zavoj. U selu se 26. februara svake godine održava priredba, na kojoj se Zavojci sa nostalgijom sećaju starog zavičaja, običaja i načina života. Podizanjem veštačke brane na ovom mestu nastala je hidroelektrana Zavoj, koja je celom ovom kraju promenila izgled i način života.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
  • Niš – Zavojsko jezero: 91 km
  • Kragujevac – Zavojsko jezero: 237 km
  • Beograd – Zavojsko jezero: 322
  • Novi Sad – Zavojsko jezero: 413 km

Po načinu postanka Zavojsko jezero je urvinsko jezero, a ime je dobilo po selu Zavoj gde je brana i izgrađena. Zavojsko jezero se nalazi na nekih pola sata vožnje, tj. 17 km severoistočno od Pirota u granicama parka prirode Stara planina. Zavojsko jezero je dugačko 17 kilometara, a zbog toga što je nastalo u klisuri prosečna širina je 200 metara, a najveća širina 500 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 612 metara, a njegova površina iznosi 5,53 kvadratnih kilometara. Maksimalna dubina jezera je 60 metara, a ukupna dužina obalske linije 40 kilometara. Zavojsko jezero vodu dobija od svojih pritoka Gostuške reke, Belske reke i Visočice, koja predstavlja ustvari i jedinu otoku jezera.
Zavojsko jezero je popularna turistička destinacija u letnjim mesecima, naročito za stanovnike jugoistočne Srbije, mada se u poslednje vreme sve češće mogu videti turisti iz cele Srbije, susedne Bugarske pa čak i iz zapadne Evrope. Turisti najčešće dolaze zbog osveženja, kupanja ali i zbog ribolova jer je Zavojsko jezero veoma bogato ribom. U vodama ovog jezera se mogu naći štuka, šaran, grgeč, klen i bela riba, dok su pritoke jezera staništa potočne pastrmke. Površinski sloj vode u jezeru tokom letnjih meseci dostiže temperaturu od 20 stepeni celzijusovih. Ovo jezero nema  uređenih plaža niti nekih posebnih turističkih sadržaja, ali je uprkos tome, ili baš zbog toga pravi biser modrozelene, besprekorno čiste planinske pijaće vode. Najpovoljnije mesto za kupanje je deo obale kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja. Tu ne postoji nijedna fabrika, nijedan zagađivač jer je destak sela uzvodno od akumulacije gotovo pusto. Što se smeštajnih kapaciteta tiče na obalama Zavojskog jezera još uvek nema mnogo izgrađenih objekata. Ogroman turistički potencijal ovog neobičnog jezera još uvek nije ni upola iskorišćen. Uglavnom je u ponudi privatni smeštaj u vilama i etno kućama sa tradicionalnom kuhinjom i specijalitetima staroplaninskog kraja.

Šta videti

sta videti icon
  • Grad Pirot i njegove znamenitosti
  • Manastir Sukovo
  • Manastir Poganovo

U blizini Zavojskog jezera postoje brojne, uglavnom prirodne turističke atrakcije koje turisti mogu posetiti prilikom boravka na jezeru. Na samo 8 kilometara od jezera se nalazi jedan od najlepših kanjona u Srbiji – kanjon reke Temštice. Ovaj planinski kraj se odlikuje i brojnim vodopadima koji očaravaju svojom lepotom. To su: vodopaad Čunguljski skok (25 km udaljen od jezera), vodopad Bigar (32 km), Piljski vodopad (23km) i vodopad Tupavica (50 km). Od prirodnih atrakcija možemo spomenuti i vrhove Stare planine – Babin zub (26 km) i najviši vrh Midzor (34 km), za one koji vole planinarenje i rekreaciju u prirodi. Treba napomenuti da se u blizini nalaze i kanjon Rosomačke reke (45 km) i kanjon Vladikine ploče (35 km). Od antropogenih turističkih atrakcija možemo izdvojiti Pirotsku tvrđavu ili Pirotsko kale (19 km), koja se nalazi u samom gradu, kao i luksuzni hotel Falkensteiner (30 km), koji se nalazi na Staroj planini na 1460 metara nadmorske visine. Interesantno je posetiti i selo koje se nalazi u blizini – selo Gostuša koje odlikuje arhaična arhitektura zbog koje ga zovu i kameno selo.

 

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Pešačenje do nekog od vodopada na Staroj planini
  • Pešačenje i planinarenje na Staroj planini
  • Obilazak klisure Rosomačke reke

Lepote Zavojskog jezera teško možemo opisati rečima, jer ovde nije u pitanju samo lepota jezera i prirode, već mir i energija koju retko možete da doživite i osetite na nekom drugom mestu.

 

A. Stojanović