Kontakt Mapa sajta

Vrnjačka Banja

Vrnjačka banja je jedno od najpoznatijih i najstarijih banjskih lečilišta Srbije. Ime nosi po selu Vrnjci, koje je i danas sastavni deo opštine Vrnjačka banja. Mineralne i termalne vode otkrivene su još za vreme Kelta, dok su prve izvore i bunare napravili Rimljani. Knez Miloš, koji je preuzeo vlast i proterao Turke sa ovih prostora, započeo je promociju i intezivno korišćenje lekovitih voda banje. Podignuta je crkva, krenulo se sa upoređivanjem banjskih izvora. Utvđeno je da su po sastavu slični vodama čuvene češke banje Karlove Vari.

Prvi simbol banje predstavlja zamak kulture. Izgrađen je u 20. veku, kao letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, nekadašnjeg namesnika vlade tadašnjeg maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića. Građen u periodu od 1888. do 1894. godine, u italijanskom stilu. Beli mermer je donošen sa ličnog majdana generala, sa padina Goča. Sve do 70-ih godina 20. veka, u njemu su živeli naslednici Belimarkovića, dok zamak nije otkupila država i pretvorila ga u objekat kulture. Danas zamak predstavlja mesto gde se održavaju koncerti, prezentacije, promocije i manifestacije, dok jedan njegov deo predstavlja zavičajni muzej sa stalnom postavkom.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Vrnjačka Banja: 113 km
 • Kragujevac – Vrnjačka Banja: 60 km
 • Beograd – Vrnjačka Banja: 199 km
 • Novi Sad – Vrnjačka Banja: 290 km

Stopama generala Belimarkovića krenuli su i drugi, koji su ovde odlučili da podignu svoje vile i od banje stvore mondensko mesto. Takav epitet je krasi i danas, jer mnoge poznate ličnosti vole da provedu slobodne dane baš u ovoj banji.

Najstarija atrakcija banje jeste Most ljubavi, gde se već decenijama partneri zaklinju na večnu ljubav, zaključavanjem katanca na ogradi mosta. Na Dan zaljubljenih, koji se obeležava 14. februara, na mostu se održava manifestacija “Poljubi me”, gde se parovi takmiče u najdužem poljupcu. Kako je u ovoj banji sve posvećeno ljubavi, postoji i stari fijaker, koji vuku dva konja i koji se kreće ustaljenom trasom, preko mosta, pored Vrnjačke reke, kroz park i nazad. Imajući u vidu da su se nekada u fijakeru vozili Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Bata Stojković i drugi srpski velikani, sigurno ćete se osetiti posebnim.

+ 3

Šta videti

sta videti icon
 • Vrabac Gočko, promenada
 • Zamak kulture
 • Most ljubavi
 • Japanski vrt, promenada

Pored popločane promenade, teče Vrnjačka reka – mirnim tokom, dok se iznad nje nadvijaju krošnje lipa. Postoji oko dvadesetak mostova. Brojni kafići i restorani, suvenirnice, prodavnice, butici, biblioteka, bioskop i drugi objekti. Dužina promenade je oko 2 km, a jedan kraj vodi do Japanskog vrta, Rimskog izvora ili izvora Vrelo. Svi putevi kroz banju se ukrštaju kod vrapca Gočka, koji predstavlja simbol banje, odnosno njen zaštitni znak. Godine 1990. bio je maskota takmičenja “Igre bez granica”. Nazvan je i vrabac Šumadinac, jer nosi tradicionalnu narodnu nošnju ovog kraja Srbije – šajkaču i opanke. Statua je visoka oko 2 metra i smeštena je u samom centru banje.

Vrnjački park predstavlja spomenik prirode i stavljen je pod zaštitu države. Ukrašen je posebnom formom, u baroknom engleskom i francuskom stilu i predstavlja spoj jedinstvene lepote. Prve staze krenule su da se uređuju 1888. godine. Isprepletane su u dužini od oko 2 km. Travnjaci, cvetni rondeli, jezerca, igrališta, izvori, i mnoge skulpture poznatih vajara okružuju puteve, pa ćete često u toku šetnje zastati da ih uslikate ili uživate u pogledu.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Wellnes i spa programi
 • Rekreacija na bazenima
 • Biciklistička tura „Kroz banjske parkove“
 • Vožnja fijakerom i šetnja „Stazama zdravlja“
 • Planinarenje na planini Goč
 • Ribolov na Podunavačkim barama

Park je ujedno i najlepši park Srbije, sa bujnom vegetacijom, stablima lipe i divljeg kestena, žbunovima i cvećem. Novitet parka jeste japanski vrt, koji je izgrađen 2011. godine. Iako nosi naziv japanski, uređenje ovog parka je poteklo iz Kine. Japan je prvi preuzeo takvo uređenje, dok se vremenom širio i na druge države širom sveta. Japanska bašta je harmonično jedinstvo i sklop elemenata žive i nežive prirode. On je drugi takav park u Srbiji, posle Beograda. Veći je od beogradskog, prostire se na oko 3000 m2. U sklopu parka izgrađeno je veštačko jezero, kaskadni vodopad, drveni most, drvena kućica, popločane staze, sa noćnim osvetljenjem, koje u večernjim satima upotpunjuju izgled vrta.

Stanovništvo banje se decenijama borilo za karneval, koji bi bio jedinstvena manifestacija u Srbiji. Godine 2005. sredinom jula, održan je prvi Vrnjački karneval. Povorka plesača, muzičara, umetnika u šarenim kostimima, zabavlja posetioce svake godine u toku leta, a broj učesnika i gostiju banje sve više raste. Turistička organizacija Srbije dodelila je nagradu “Turistički cvet” ovoj manifestaciji, svrstavajući je u najpopularnije manifestacije, pored festivala Exit i Guče.

Od 2007. godine, na Letnjoj pozornici u banji, održava se festival “Love fest”, koji okuplja ljude iz zemlje i inostranstva. Na ovu ideju došli su mladi entuzijazisti osmislili muzički i filmski festival u trajanju od 2-3 dana, kada širom banje odjekuju zvuci elektronske muzike. Spoj ljubavi i leta obeležava se svake godine u avgustu, kada banja broji najveću posećenost.

U banji je veliki izbor smeštajnih kapaciteta. U ponudi je privatan smeštaj, koji nudi sobe, apartmane, kuće i vile, ali postoje i hoteli. U okviru hotelskog kompleksa možete uživati u masažama, kupanju u bazenima, sauni i slanoj sobi. Ukoliko dolazite u banju iz zdravstvenih razloga, Specijalna bolnica “Merkur” nudi mogućnost lečenja i rehabilitacije uz stručni nadzor lekara.