Kontakt Mapa sajta

Uvačko jezero

Reka Uvac protiče kroz jugozapadni kraj naše zemlje i preseca Starovlaško-rašku visiju. Uliva se u reku Lim. Na njenom toku podignute su tri brane, zbog kojih su nastala tri veštačka jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko.

Uvačko, Sjeničko ili jezero Kokin Brod nazivi su istog veštačkog jezera smeštenog u jugozapadnom delu Srbije. Između planina Zlatar i Javor, na teritoriji sela Akmačići i Bukovik, na nadmorskoj visini od 985 metara. Godine 1979. za potrebe HE “Uvac” podignuta je brana. Ona je oformila jezero dugo 27 metara, a duboko 108 metara.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Uvačko jezero: 257 km
 • Kragujevac – Uvačko jezero: 168 km
 • Beograd – Uvačko jezero: 250 km
 • Novi Sad – Uvačko jezero: 335 km

Vodu jezera osim reke Uvac, bogati i voda reke Vapa. Jedan deo jezera čine meandri potopljenog kanjona reke, koji danas predstavljaju jedinstvenu atrakciju naše zemlje. Za obilazak Uvačkog jezera i uživanja u pogledu na meandre reke u ponudi su pešačka tura i plovidba jezerom.

Pešačenje iznad meandara reke počinje od kampa Previne, koji se nalazi 8 km od Sjenice, krećući se nizvodno od kampa, sa desne obale jezera, sve do vidikovca podno vrha Molitva, odakle se pruža najlepši pogled na jezero. Staza je duga 4,5 km, a ukupan uspon je 378 m. Za ovaj obilazak i povratak u kamp potrebno je izdvojiti oko dva sata.
Postoji još jedan vidikovac koji nosi ime Devojačka stena. Legenda kaže da se devojka zarad neuzvraćene ljubavi bacila sa stene.

Šta videti

sta videti icon
 • Kanjon i meandre reke Uvac
 • Zaštićena vrsta lešinara – beloglavi sup
 • Ušački pećinski sistem- najveći u Srbiji
 • Jerinin grad
 • HE “Uvac”
+ 1

 

Ukoliko se odlučite da plovite jezerom, prolazi se pored krečnjačkih stena, gde su usečene pećine: Ušačka i Ledena, kao i jama Bezdan. Ušački pećinski sistem je najduži u Srbiji, 6185 m. Sve pećine u rezervatu su izuzetno bogate jedinstvenim nakitom, zahvaljujući prokapnim vodama. Poseta pećini je moguća uz šlem i dobro osvetljenje, bez potrebe za dodatnom opremom.

Na izlazu iz Ledene pećine put vodi ka Jerinin gradu – utvrđenju iz XV veka, smeštenom u ataru sela Družinića. Sačuvani severni i južni deo platoa su uzdignuti zbog stena, kao i bedem-kula. Širina utvrđenja je oko 8 metara.
Kako je čitav prostor stavljen pod zaštitu kao Specijalni rezervat prirode “Uvac”, unutar njega ima više zaštićenih vrsta. Od 104 vrsta ptica, najznačajniji je orao lešinar – beloglavi sup. On se gnezdi samo na ovom području, a hrani isključivo leševima izumrlih životinja, pa je ujedno i odličan čuvar ekosistema. Ovde je njihova kolonija najveća u Evropi. Sigurno ćete u toku boravka u rezervatu naići na bar jednog lešinara, čiji raspon krila od 3 metara deluje istovremeno zadivljujuće i zastrašujuće.
Još jedna zaštićena ptica jeste veliki ronac. Njegovo gnezdilište je zaštićeno na području rezervata, pa se najveći broj ronaca nalazi baš u jezeru. Prirodno čiste vode jezera stanište su 11 vrsta riba, poput mladice, pastrmke, skobalja, klena, soma, šarana i drugih.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Pešačenje do vidikovaca Molitva i Devojačka stena
 • Plovidba jezerom i obilazak pećina
 • obilazak srednjevekovnog utvrđenja Jerinin grada

Ukoliko se odlučite da kombinujete pešačenje i vožnju jezerom, moguće je spustiti se sa vidikovca Molitva do jednog od meandra, gde vas može čekati čamac. Rendžeri nekoliko puta dnevno obilaze zaštićene predele rezervata, nadgledaju ih i hrane beloglave supove.
Moraju se poštovati pravila ponašanja unutar zaštićenih predela, da ne bi ste dobili kaznu za kršenje reda i mira. Zato poštujte prirodu i uživanje u svim lepotama koje krase ovu jedinstvenu atrakciju je zagarantovano.

Jelena Đokić