Kontakt Mapa sajta

Sokobanja

U centralnom delu jugoistočne Srbije, u istoimenoj kotlini, smeštena je Sokobanja ili „srpska Švajcarska“, kako ju je zbog prirodnih lepota nazvao naš poznati naučnik Jovan Cvijić. Banja se nalazi na 400 metara nadmorske visine i okružena je vencima srednje visokih planina Ozren, Rtanj i Devica, zbog čega su klimatski uslovi u banji veoma pogodni. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica, do čije obale se spuštaju prostrane šume i štite banju od jakih vetrova.

Izvor reke Moravice udaljen je od Sokobanje 15 km i predstavlja izuzetan prirodni fenomen, zahvaljujući činjenici da reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti jer izbijaju sa dna rečnog korita.

 

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Sokobanja: 63 km
 • Kragujevac – Sokobanja: 140 km
 • Beograd – Sokobanja: 226 km
 • Novi Sad – Sokobanja: 316 km

Arheološka nalazišta svedoče da je Sokobanja staro naselje rimskog porekla i da je i tada ovde postojalo kupalište – balnea. Zbog geografskog položaja i lekovitosti voda stalno je bila na udaru moćnika, osvajali su je Turci, Austrijanci i drugi. Oslobođena je 1833. godine, nakon čega doživljava procvat zahvaljujući knezu Milošu Obrenoviću. Banja potpuno oživljava početkom 20. veka, kada postaje privlačna za boeme ali i tadašnju intelektualnu elitu Srbije, a bogatiji trgovci i mehandžije počinju da grade luksuzne vile za svoj boravak, ali i smeštaj gostiju. Sokobanja predstavlja turističko mesto sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji jer je ovde 1837. godine, po naredbi kneza Miloša, ispisan prvi vaučer kojim je zastavnik Lazarević iz Kragujevca upućen na odmor i upotrebu lekovite vode u Sokobanju.

Šta videti

sta videti icon
 • Zavičajni muzej
 • Bovansko jezero
 • Grudonjske vodenice
 • Vodopad Ripaljka

Termalni izvori Sokobanje spadaju među najradioaktivnije u ovom delu Evrope, ukupno ih je šest čija se temperatura vode kreće od 28 do 45°C. Prva ispitivanja lekovitosti banjske vode urađena su 1834. godine po naredbi kneza Miloša, kada su flaše sa banjskim mineralnim vodama poslate na Univerzitet u Beču radi ispitivanja. 1835. godine u Srbiju, te i u Sokobanju, dolazi stručnjak baron Sigmund fon Herderer kako bi ispitao rude, minerale i mineralne vode i od njega potiču najstariji stručni podaci o banjskim mineralnim izvorima. U Sokobanji postoje tri zdravstvene ustanove: Specijalna bolnica za plućne i očne bolesti i tuberkulozu „Ozren“ na Ozrenu, Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti „Sokobanja“ i zdravstvena ustanova „Banjica“, gde se lečenje odvija kupanjem u toploj, blago radioaktivnoj vodi i inhalacijom. Mineralne vode i vazduh u Sokobanji pogoduju lečenju bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, pneumokonioze, psihoneuroze, lakših oblika povišenog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, hroničnih ženskih bolesti, anemije i iscrpljenog stanja organizma. S obzirom na to da je izbijanje radioaktivnih izvora veliko na teritoriji cele banje, svaki posetilac je izložen blagoj inhalaciji, što veoma pogodno utiče na disajne organe i ceo organizam.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Akva park
 • Vodene aktivnosti na Bovanskom jezeru
 • Spa centar ,,Soko Terme”
 • Pešačenje na planini Ozren
+ 14

U Sokobanji i njenoj okolini postoji veliki broj prirodnih i antropogenih atrakcija koje upotpunjuju boravak u banji, kao što su izletišta -Ozren, Kalinovica, Lepterija, Vrmdžansko i Bovansko jezero, izleti do Rtnja, Golubova vodenica, manastir Jermenčić, Sokograd i drugi. Jedna od najinteresantnijih antropogenih atrakcija je Sokograd, srednjevekovna tvrđava izgrađena na temeljima utvrđenja iz perioda od IV do VII veka. Ne postoji mnogo podataka o ovoj tvrđavi; pominje se u biografiji despota Stefana Lazarevića, a porušena je tokom borbi za turski presto koje je vodio sultan Musa protiv Hanuz bega 1413. godine. Kao što je već pomenuto, priroda je bila veoma darežljiva prema Sokobanji i okolini, a neke od najinteresantnijih prirodnih pojava su vodopad Ripaljka i fenomen Bogorodica u steni. Vodopad Ripaljka gradi reka Gradašnica i jedan je od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, jer se voda obrušava sa visine od 15 metara. Vodopad je dobio ime po reči ripnuti koja se u ovom kraju često koristi umesto reči skočiti. Bogorodica u steni može se videti u blizini izletišta Leptarija. Udubljenje u steni ima oblike majke s detetom, a prema predanju tu se sakrila Bogorodica sa Hristom u naručju, bežeći pred Rimljanima.

Sokobanja, jedno od najstarijih turističkih mesta u Srbiji, i danas je poznato po stihovima pesnika Branislava Nušića „Sokobanja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad.“