Kontakt Mapa sajta

Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava spada u poslednja velika dela srpske srednjovekovne vojne arhitekture. Nakon smrti despota Stefana Lazarevića, despot Đurađ Branković seli prestonicu iz Beograda, a za mesto nove prestonice izabrao je Smederevo, mesto koje će biti što dalje od Turaka, a sa osloncem na granicu sa Ugarskom. Smeštena je na obali Dunava, na samom ušću reke Jezave u Dunav, sa namerom da bude srpska prestonica.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Smederevska tvrđava: 187 km
 • Krgujevac – Smederevska tvrđava: 91 km
 • Beograd – Smederevska tvrđava: 63km
 • Novi Sad – Smederevska tvrđava: 154 km

Prema legendi, Smederevsku tvrđavu je zidala Prokleta Jerina, Irina Kantakuzin, vizantijska princeza udata za Đurađa Brankovića. Jerina je želela da Smederevski grad bude izgrađen u rekordnom roku, pa je izrabljivala graditelje koji su umirali od iznemoglosti. U izgradnju grada su bile uključene i trudnice koje su bile primorane da nose teško kamenje a neke od njih su tokom radova izgubile decu. Narod je za ove tragedije okrivio despoticu Jerinu i nazavao je Prokleta Jerina.

Tvrđava koja je trebalo da predstavlja vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, građena je tako da odoli napadima turske vojske i ima oblik nepravilnog trougla. Zidana je u periodu od 1428. do 1439. godine, zauzima površinu od 11 hektara i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada. Prvo je podignut Mali grad koji je služio despotu Đurađu Brankoviću kao utvrđenje, a tu su bile smeštene i despotova palata, biblioteka, stambeni deo za smeštaj članova porodice i kovanica novca. Odmah po završetku izgradnje Malog grada krenulo se sa izgradnjom Velikog grada, koji je završen oko 1439. godine. U Velikom gradu bilo je smešteno lokalno stanovništvo, a tu se nalazio i vojni logor koji je služio za smeštaj mnogobrojne vojske.

Šta videti

sta videti icon
 • Glavni gradski trg
 • Karađorđev dud
 • Muzej u Smederevu
 • Hram Svetog Georgija
 • Vila ,,Zlatni breg”

Smederevska tvrđava nije dugo odolevala turskim napadima, a konačno je pala u njihove ruke 1459. godine. Padom prestonice pala je i cela srpska srednjovekovna država. Pod vlašću Osmanlija tvrđava će biti sve do 1867. godine. Od tada pa sve do kraja 19. veka tvrđava je bila dobro očuvana. Nažalost, stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu nisu je zaobišla. Najviše je stradala 1941. godine tokom eksplozije magacina sa oružjem koji se nalazio unutar tvrđave. Konzervacija i obnova tvrđave i dalje traje.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Putevima zmajeva – obilazak tvrđava na Dunavu
 • Krstarenje Dunavom
 • Smederevski put vina

Nekadašnje despotovo snažno uporište, danas predstavlja nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Smederevska tvrđava je jedan od popularnijih turističkih lokaliteta u Srbiji i mesto održavanja mnogobrojnih manifestacija. Jedan od poznatijih festivala koji je svoje mesto pronašao u ovoj tvrđavi je “Tvrđava teatar”, pravi pozorišni spektakl, a nemoguće je ne spomenuti “Smederevsku jesen”, manifestaciju koja se održava u slavu vina i grožđa. Vino i istoimena sorta grožđa “Smederevka” nisu samo imenom vezani za Smederevo. Ova vrsta vina se i danas proizvodi u Smederevu, a ljubitelji špricera kažu da za tu vrstu pića nema boljeg vina. Bilo da ste ljubitelj dobre čašice vina ili ananturističkog duha i željni da čujete po koju legendu i priču, nikako nemojte propustiti posetu jednoj od najlepših srpskih srednjovekovnih tvrđava.