Kontakt Mapa sajta

Rtanj

U Istočnoj Srbiji, na severu sokobanjske kotline, naglo iz ravnice diže se planina Rtanj. Planina pripada Karpatsko-Balkanskom basenu i predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa.

Na Rtnju se smenjuju guste šume i kameniti predeli, ravne i neravne površine, mnoštvo podzemnih izvora, pećina i jama, a završavaju se strmom kupom visine 1650 m i najvišim vrhom planine, Šiljak. Iako mnogi planinski vrhovi u Srbiji nadvisuju Šiljak, ovaj kupasti vrh deluje nadmoćno nad okolnom ravnicom i, kada su vedri dani, pogled sa vrha dostiže do Save i Dunava na severu, Kopaonika na jugozapadu, Suve planine na jugu i Stare planine na istoku. Zbog oblika piramide koji podseća na one egipatske i neobjašnjive energije koja zrači sa vrha, a o kojoj svedoče mnogi meštani iz okolnih sela ali i posetioci koji sve češće posećuju planinu, priče o misteriji i tajnama Rtnja se i danas prepričavaju. Pored nestvarne prirode i drugačije energije, još jedan od simbola planine i Šiljka je i crkva – kapela Svetog Đorđa izgrađena 1935. godine, nakon smrti Julijusa Minha, vlasnika rudnika „Rtanj“. Crkvicu je podigla Julijusova supruga Greta uz pomoć oko 1000 radnika, koji su sav materijal potreban za izgradnju do vrha dopremali magarcima. Danas se mogu videti samo ruševine ove kapele jer su mnogi tragači za zlatom, verujući u priče da su u kapeli zakopana blaga, razrušili ovu građevinu.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Rtanj:  72 km
 • Kragujevac – Rtanj : 149 km
 • Beograd – Rtanj: 235 km
 • Novi Sad – Rtanj: 325 km

„Na prostoru od Sokobanje do Rtnja, kod sela Šarbanovac, 1877. godine pao je prvi zvanično registrovan meteorit u Srbiji. Udar meteorita je bio strahovit. Posle tri jake detonacije usledio je niz slabijih, a istovremeno je s neba padalo užareno kamenje, po pričama očevidaca teško i po 50 kg. Kada je Josif Pančić došao da vidi šta se tačno dogodilo, prestravljeni meštani su mu pričali o jahačima koji su leteli na plamenim konjima i sejali smrt svuda oko sebe… Pod Rtnjem više nema tragova nebeskog kamenja, ali su priče ostale.“ D. Bosnić

Šta videti

sta videti icon
 • Boljevac
 • Sokobanja
 • Bovansko jezero
 • Selo Vrmdža
+ 4

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Obilazak Bogovinske pećine
 • Uspon na najviši vrh
 • Obilazak muzeja “Timočka buna” u Boljevacu
 • Biciklizam

Planina Rtanj ima odlične klimatske uslove, te je zbog toga bogata lekovitim vodama i raznovrsnom florom i faunom. Planina je čuvena po šumskim plodovima i jestivim gljivama, mnoštvu jorgovana, ali najviše po lekovitom bilju i aromatičnim biljkama od kojih se pravi poznati Rtanjski čaj, koji osim lekovitih ima i svojstvo afrodizijaka, kažu meštani. Na severnoj strani planine nalazi se i veliko lovište srna i divljih svinja.

Boravak na Rtnju okrepljuje duh i telo, pozitivno utiče na čovekov organizam ali i inspiriše na stvaranje umetnosti. Poznatog pesnika i slikara, Đuru Jakšića inspirisao je vrh Šiljak za stihove pesme Otadžbina: „I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć Suncu dere kroz oblake…“, dok je Dobrica Erić, popevši se na vrh Rtnja, zapisao: „Podižem ruku, laku kao pero i potpisujem se na nebeskom svodu, bistrom, kao malo Vrmdžansko jezero, na kojem rtanjska stada piju vodu.“