Kontakt Mapa sajta

Ribarska Banja

Ribarska Banja je jedna od najstarijih banja na prostoru jugoistočnog Balkana. Smeštena je u centralnoj Srbiji na severoistočnim obroncima Velikog Jastrepca, stešnjena u maloj kotlini Ribarske reke. Zbog guste bukove i hrastove šume koja okružuje Banju i uvek svežeg i čistog vazduha, Ribarska Banja naziva se i vazdušnom banjom. Nalazi se kod sela Ribare po kojem je i dobila ime, a veruje se da svoje ime i selo i banja nose po ribarima koji su na banjskim izvorima pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta za potrebe dvora kneza Lazara.

Termomineralne vode Ribarske Banje su izuzetno lekovite. Istorijat hidrogeoloških istraživanja ovde ima dugu tradiciju. Prva hemijska analiza ribarske vode urađena je 1834. godine u Beču, a prve važnije podatke o banjskoj vodi objavio je E. Lindenmajer 1864. godine. Sa temperaturom od 38 – 41,5°C, banjska voda spada u homeoterme, a po sastavu je nisko mineralizovana, sumporovita. Lečenje u Banji se obavlja kupanjem i pijenjem vode, kao i ispiranjem grla, nosa i usta. Termomineralna banjska voda povoljno utiče i leči reumatizam mišića i zglobova, paralizu, ženske bolesti, bronhitis, oboljenja želuca i creva, jetre i bubrega, kožne bolesti, dijabetes, povišeni krvni pritisak i gojaznost.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Ribarska Banja: 46 km
 • Kragujevac – Ribarska Banja: 132 km
 • Beograd – Ribarska Banja: 218 km
 • Novi Sad – Ribarska Banja: 307 km

Arheološka istraživanja područja Ribarske Banje govore da je ona bila nastanjena još u praistorijsko doba i da je tada život ovde bio izuzetno napredan. Arheološki ostaci drevnih naseobina nađeni na ovom području svedoče da je još čovek paleolitskog doba na banjskim termama obavljao ritualno lečenje, kao i da je život ovde nastavljen i u antičko doba, kao i u ranom srednjem veku. Pored više metalnih predmeta iz antičkog doba, uglavnom nemenjenih za svakodnevnu upotrebu, nađenih u Ribarskoj reci, jedno od najznačajnijih otkrića je rimski republikanski denar iz 101. godine pre nove ere. Osim Rimljana, tople i lekovite vode Ribarske Banje koristila je i srpska srednjovekovna vlastela. Istorijski podaci govore da je Ribarsku Banju, kao i celu dolinu od Ribarske reke do ušća u Južnu Moravu, kao dar za punoletstvo dobio veliki srpski župan Stefan Nemanja. Blagodeti ovih voda koristila je i kneginja Milica sa svojim dvorjankama, a u banji živi i legenda o lepim seoskim devojkama koje se umivaju na banjskim izvorima i ostaju lepe i u starosti.

Šta videti

sta videti icon
 • Grad Kruševac i njegove znamenitosti
 • Lazarev grad i crkvu Lazaricu u Kruševcu
 • Manastir Presvete Bogorodice u Đunisu
 • Manastir Sveti Roman
+ 1

Za vreme petovekovne vladavine Turaka na našim prostorima, većina banja u Srbiji bila je zaboravljena i unazađena. Međutim, to nije bio slučaj i sa Ribarskom banjom. Turci su je veoma cenili i često posećivali, u banji su izgradili kupatilo – hamam, a pored banje formirali i odmaralište. Nakon oslobođenja od Turaka, po nalogu kneza Miloša, urađena je 1834. godine i prva hemijska analiza voda Ribarske Banje na Medicinskom fakultetu u Beču, a 12 godina kasnije i u Beogradu, dok je 1847. godine banja dobila i sezonskog lekara.

Lekar V. Dimitrijević naglašava da je u banji „vazduh vazda toliko čist, svež i prijatan, kakvog ni u jednoj našoj banji nema.“

 

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Spa centar
 • Obilazak etno sela Srndalje
 • Pešačenje na planini Jastrebac
 • Poseta poznatog Kruševačkog pozorišta

Za vreme petovekovne vladavine Turaka na našim prostorima, većina banja u Srbiji bila je zaboravljena i unazađena. Međutim, to nije bio slučaj i sa Ribarskom Banjom. Turci su je veoma cenili i često posećivali, u banji su izgradili kupatilo – hamam, a pored banje formirali i odmaralište. Nakon oslobođenja od Turaka, po nalogu kneza Miloša, urađena je 1834. godine i prva hemijska analiza voda Ribarske Banje na Medicinskom fakultetu u Beču, a 12 godina kasnije i u Beogradu, dok je 1847. godine Banja dobila i sezonskog lekara.  U drugoj polovini 19. veka neke od narodnih banja u Srbiji izrastaju u prave banje, a među prvima su taj status dobile Vrnjačka Banja, Bukovička, Banja Koviljača i Ribarska Banja. U njoj 1850. godine boravi knez Aleksandar Karađorđević, u pratnji Ilije Garašanina i vojvode Stevana Petrovića Knićanina. Supruga vojvode Knićanina se u banji izlečila od steriliteta, te je vojvoda u znak zahvalnosti banji poklonio česmu, koja po njemu nosi naziv „Knićanka“. Banju su posećivali i ulagali u nju i kralj Milan Obrenović i kralj Aleksandar Ι Obrenović. Godine 1901. u banji je i kraljica Draga Mašin Obrenović tražila lek sterilitetu, a do današnjih dana je sačuvana kada specijalno napravljena za kraljičino kupanje. Od 1904. godine počinje intenzivnija izgradnja i moderno uređivanje banje po ugledu na evropske banje. Tada banja doživljava svoj puni sjaj. Veliki banjski donator ali i najverniji posetilac i pacijent banje bio je kralj Petar Ι karađorđević. On je stanovao na prvom spratu vile „Srbija“, gde je za vreme svog oporavka obavljao i državničke poslove. Kako bi se zahvalili kralju, banjčani su mu izgradili, sada već čuvene „Kraljeve“ stepenice, pomoću kojih se lakše penjao i silazio, kao i spomenik u prirodnoj veličini izliven u bronzi koji se nalazi u centru Banje. Danas je najveći promoter banje princeza Jelisaveta Karađorđević. Nakon Drugog svetskog rata, razvoj Ribarske Banje je zaustavljen, imala je samo sezonski karakter i korišćena je uglavnom za odmaralište i rehabilitaciju plućnih bolesnika.

„Širi prostor Jastrepca je zlatonosno područje što je odavnina korišćeno u tradicionalnoj eksploataciji zlata, posebno u okolini Ribarske Banje i ispiranjem u Ribarskoj reci.“

U „kraljevskoj“ Ribarskoj Banji boravili su i lečili se mnogi srpski kraljevi, kraljice i njihove porodice te se danas radi na tome da se banji vrati stari sjaj. Specijalna bolnica za rehabilitaciju kao i Velnes i spa centar nude posetiocima različite sadržaje kako za zdravstvene tako i za rekreativne potrebe. U Banji se tokom cele godine organizuje i veliki broj manifestacija, kulturnih i sportskih, kao što su Dani inostranih kulutra, Hajka na vuka, Likovna kolonija, Etno festival i slično. Pored mnogih drugih zadovoljstava, u Ribarskoj Banji mogu se osetiti i čari seoskog gostoprimstva. Domaća zdrava hrana, čist vazduh, nezagađena priroda i razne aktivnosti, kulturne i u prirodi, čine Ribarsku Banju pravim izborom za sledeći odmor od svakodnevnog ubrzanog života i stresa.