Kontakt Mapa sajta

Resavska pećina

U Istočnoj Srbiji, na obodu kraškog polja Divljakovac, nalazi se splet od 150 pećinskih kanala, hodnika i dvorana, od kojih je samo Resavska pećina dostupna posetiocima. Za pećinu staru 80 miliona godina znali su samo čobani koji su se u nju sklanjali od nevremena sa stadima ovaca. Podzemni biser prirode planinarima je 1962. godine otkrio dvanaestogodišnji pastir Radoš. Ispitivanje i uređenje pećine trajalo je 10 godina i istraženo je 2850 metara, da bi 1972. godine za turistički obilazak zvanično bilo otvoreno 800 metara.

 

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
  • Niš – Resavska pećina: 126 km
  • Kragujevac – Resavska pećina: 86 km
  • Beograd – Resavska pećina: 154 km
  • Novi Sad – Resavska pećina: 246 km

Pećinski kanali granaju se u tri nivoa, dok su za posetioce uređene gornje galerije. Jednočasovnu šetnju kroz dvorane Resavske lepotice ne otežava veoma niska temperatura od 7°C, a ni visoka vlažnost vazduha koja se povremeno podiže do maksimalnih 100 procenata.

Šta videti

sta videti icon
  • Manastir Manasija
  • Park minijatura
  • Despotovac
+ 1

Obilazak pećine počinje u „Dvorani sraslih stubova“ (kolonada) gde su se stalagmiti i stalaktiti spojili u visoke stubove od poda do tavanice. Druga dvorana, „Dvorana košnica“, koja je dobila ime zbog tri stalagmita koji podsećaju na stare košnice, spojena je sa trećom dvoranom hodnikom u obliku kanala crvenih breča. Resavska pećina jedinstvena je zbog crvene breče, koja u Srbiji postoji samo u ovoj pećini, a u Evropi je ima još u Finskoj. U istorijski najinteresantnijoj trećoj dvorani pronađene su kamena sekira i vrhovi koplja, lobanja polarne lisice i ognjište praistorijskog čoveka. Iz dvorane „Predvorje istorije“ kraćim tunelima dolazi se do četvrte „Kristalne dvorane“. Ova dvorana poznata je po interesantnom pećinskom nakitu i njihovim još interesantnijim nazivima, od kojih su najmaštovitiji: „Obešeno jagnje“, „Stopalo slona“, „Centralni zatvor“, i drugi. Peta dvorana, „Koncertna“ ili „Akustična“, nalazi se u centru pećine, a po lepoti ukrasa nadmašuje sve dvorane. U njoj dominira stalagmit visok 12 metara, nazvan „Kip majke sa detetom“. Šesta ili „Bobanova dvorana“, nazvana po najmlađem speleologu koji je prvi u nju zakoračio, krije zid nazvan „Ćele kula“ na kome je priroda uklesala ukrase u obliku ljudskih lobanja.

Procenjuje se da je nakit koji se nalazi u pećini star 45 miliona godina, a stvaranje ukrasa traje i danas.

 

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Avantura park – Resavska pećina
  • Obilazak vodopada Lisine
  • Obilazak Senjskih rudnika

„Slepi miševi su omiljeni u recepturi magova i vračeva. Ako levo krilo slepog miša probodete ekserom i stavite pod jastuk voljene osobe zauvek će vas voleti. Ako u automobil stavite oči slepog miša, nema tog radara koji će vas registrovati, kažu oni.“

Na području Spomenika prirode „Resavska pećina“ izgrađen je Avantura park za ljubitelje prirode i adrenalina. U ponudi parka su: adrenalin poligon, veštačka stena, zip-line sistem i mini adrenalin poligon za najmlađe.