Kontakt Mapa sajta

Prolom Banja

Na obroncima planine Radan, smeštena je najmlađa od tri banje u okolini Kuršumlije – Prolom banja. Nalazi se u dolini Prolomske reke, koja je desna pritoka Kosanice, pored Prolom sela, na nadmorskoj visini od 668 metara. Pored balneološkog, ima obeležje i klimatskog mesta, sa umereno-kontinetalnom klimom, relativno malom vlažnošću vazduha i umerenim vetrom.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
  • Niš – Prolom Banja: 96 km
  • Kragujevac – Prolom Banja: 230 km
  • Beograd – Prolom Banja: 316 km
  • Novi Sad – Prolom Banja: 406 km

Prolom Banja udaljena je 290 km od Beograda, 82 km od Niša i 23 km od Kuršumlije. Povoljan geografski položaj i mineralizovana voda, obogaćena ozonom, silicijumskom kiselinom i fluorom, osnovne su odlike banje. Sa temperaturom od 26̊ C – 31,5°C na izvoru i sa pH vrednošću od 8,5 – 9 pripada visokoalkalnim vodama. Flaširana Prolom voda koristi se za lečenje organa za varenje, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, ali ima i diuretičko i bakteriostatno dejstvo. U Prolom banji se za lečenje koristi i visokomineralizovano blato – peloid. Terapijsko lečenje obuhvata profesionalne masaže, hidroterapije, elektroterapije, ali i tretmane lepote u posebnim salonima.

+ 11

Staze zdravlja u dužini od 28,4 km mogu upotpuniti boravak. Na 11 km od banje nalazi se spomenik prirode Đavolja Varoš, dok je arheološko nalazište Pločnik, staro 7 500 godina, udaljeno 28 km. U okruženju je crkva Lazarica iz 1890. godine, crkva Svete Petke iz doba Nemanjića, dok su crkve u Kuršumliji iz XII veka. Crkva Sv. Preobraženja sagrađena je na vidikovcu, krajem 2013. godine i do nje se dolazi preko novog pešačkog mosta.

Šta videti

sta videti icon
  • Crkva Svetog Preobraženja sa vidikovcem
  • Đavolja Varoš
  • Neolitsko nalazište Pločnik

Hotel “Radan” je jedini smeštajni objekat većeg kapaciteta, sa savremenom opremom za dijagnostiku, lečenje, terapiju i rekreaciju. U sklopu hotela nalaze se sportski tereni za mali fudbal i košarku, otvoreni i zatvoreni bazen, teretana, stoni tenis, bilijar i pikado, kao i šah na otvorenom. Za najmlađe postoji mogućnost zabave u igraonicama, sa animatorima, ali i škola plivanja. Međunarodna Likovna i Vajarska kolonija svake godine okuplja umetnike iz okruženja, dok Narodno pozorište iz Pirota često počasti sve goste hotela predstavom.

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Šetnja “stazama zdravlja”
  • Sportske aktivnosti: bazeni, sportski tereni
  • Obilazak manastira i izleti

Pored hotela, ponudu banje čine “Geretov konak” – wellness i spa vila, kao i etno krčma sa svežom ribom i tradicionalnim specijalitetima domaće kuhinje.