Kontakt Mapa sajta

Planina Tara

Na krajnjem zapadu naše zemlje, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, nalazi se planina i nacionalni park Tara. Sa najvišim vrhom Kozji rid od 1591 metra, svrstava se u srednje visoke planine. Nalazi se u blizini Bajine bašte, reke Drine, jezera Zaovine i Perućac, kao i sela Kremna, Mokre gore i Šarganske osmice. Zahvaljujući izuzetno povoljnom turističkom položaju, njena posećenost intenzivno raste.

Godine 1981., planina Tara proglašena je za Nacionalni park. Oko 80% ukupne površine parka čine mešovite šume smrče, jele i bukve. Kao endimit balkanskog poluostrva na Tari se javlja Pančićeva omorika, jedinstveni četinar koji nosi ime po velikom botaničaru 19. veka – Josifu Pančiću.

Zaštićene životinjske vrste na Tari su mrki medvedi i divokoze. Lov na divljač je organizovan i detaljno isplaniran. Zahteva dozvolu za lov, vodiče i transport divljači na druga područja, što odobrava Služba za zaštitu i unapređenje lova i ribolova JP NP Tara.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
  • Niš – Tara: 311 km
  • Kragujevac – Tara: 159 km
  • Beograd – Tara: 195 km
  • Novi Sad – Tara: 280 km

Turistički centar Kaluđerske bare omogućuje turistima šetnju stazama zdravlja i bavljenje sportskim aktivnostima u kompleksu hotela Omorika, Javor i Beli Bor. Veliki je izbor etno i eko kuća, vila, apartmana i vikendica podignutih za smeštaj domaćih i stranih turista, ali je lokalni prevoz slabije organizovan, pa je najbolje do Tare najbolje doći privatnim prevoznim sredstvom. Nekoliko restorana nude dobru hranu i zabavu u večernjim satima.

Šetajući pokraj livada i pašnjaka, kroz šume i u razgovoru sa ljubaznim meštanima, možete upoznati novo lice Srbije, a vrlo je moguće da ćete usput naići na ergelu konja. Konjički klub “Dora” osnovan je 2006. godine i ima 14 grla raznih rasa. U konjičkom klubu možete se edukovati o konjima, ali i baviti rekreativnim ili sportskim jahanjem.

+ 2

Zahvaljujući projektu Tarocikl, uređeno je 27 biciklističkih staza, sa ukupnom dužinom od 420 km. U turističkom centru Mitrovac, može se iznajmiti bicikl i biciklistička oprema.

Klima na planini je izrazito planinska, leta su sveža, a zime hladne, sa velikom količinom snežnih padavina. Blage padine, koje su većim delom osunčane i zaklonjene od vetrova, nude mogućnost bavljenja zimskim sportovima. Staze su idealne za sankanje, početničko i nordijsko skijanje, pre svega oko Predovog krsta.

Šta videti

sta videti icon
  • Nacionalni park Tara, jezero Perućac i Zaovine, reka Drina, Bajina Bašta
  • Poseta Mokroj Gori i vožnja Šarganskom osmicom
  • Prirodni rezervati “Klisura Rače” i “Crveni potok”

Najznačajniji kulturno-istorijski spomenik na području nacionalnog parka jeste manastir Rača. Podignut je u 13. veku od strane Dragutina Nemanjića. Zbog čestih spaljivanja i pustošenja, menjao je prvobitni izgled. Poslednji put je renoviran u 19.veku. Od manastira put vodi dolinom reke Rače do prirodnog rezervata “Klisure Rača”. Najlepši predeli, ispresecani izvorima tople vode, Lađevačkim vrelima i prašumama bukve, u kojima je stanište mrkog medveda. Nedaleko se nalazi najpoznatiji vidikovac Crnjeskovo – 1 035 m nadmorske visine. Odatle se pogled pruža na reku Drinu, a vidikovac je lepo uređen, pa je uživanje zagarantovano.

Vidikovac Osluša je karakterističan po pogledu na Drinu, Bajinu Baštu i Bosnu. Uređen drvenim klupama, stolovima, informativnim tablama i poletištem za paraglajdere, nalazi se na području Ravne Tare, na 8 km od turističkog centra Mitrovac.

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Šetnja “stazama zdravlja” i biciklizam
  • Sportske aktivnosti: bazeni, skijanje, sportski tereni, jahanje
  • Boravak u prirodi i poseta vidikovcima

Banjska stena je još jedan lepo uređen i specifičan vidikovac. Nalazi se na 10 km od Mitrovca, a ime je dobio po Banjskom vrelu, koje se nalazilo u njegovom podnožju. Sa izgradnjom veštačkog jezera Perućac, vrelo je nestalo, ali je ime vidikovca sačuvano. Odavde se pogled pruža na jezero, kanjon reke Drine i Bosnu.

Prirodni rezervat “Crveni potok” nalazi se na visoravni Mitrovac. Ime nosi po zemljištu – crvenoj ilovači, kroz koje potok protiče i koje u toku jakih padavina dobija crvenu boju. Oko njega nalazi se skoro u potpunosti sačuvana prašuma. U rezervatu se izdvaja lokalitet Tepih livada, koje je autentično zbog tresetnog zemljišta i tresavske šume. Tresetište je staro više hiljada godina, a godišnje raste do 1 mm. Obraslo je mahovinom. Gaženje i korišćenje treseta je najstrože zabranjeno.

Područje planine Tara nudi zabavu i opuštanje svim turistima koji je posete. Sportske aktivnosti i svež vazduh jačaju organizam, a autentični predeli učiniće vaš boravak interesantnijim i nezaboravnim.