Kontakt Mapa sajta

Petrovaradinska tvrđava

U podnožju Fruške Gore, na desnoj obali Dunava, smeštena je Petrovaradinska tvrđava.

Kroz istoriju na ovoj lokaciji su bila smeštena brojna vojna utvrđenja – koristili su je Kelti, Rimljani, Vizantinci i Franci. Od 9. veka nalazi se u sastavu Ugara, koji su obnovili tvrđavu i ojačali bedeme. Pod zidine Petrovaradina 1526. godine stiže turska vojska, koja je posle dvonedeljnih napada uspela da osvoji tvrđavu. Tvrđava će biti pod turskom vlašću čitavih 160 godina, sve do 1687. godine. Nakon neuspele opsade Beča, turska vojska kreće sa povlačenjem i napušta brojne gradove, među kojima i Petrovaradin, kada tvrđavu osvajaju Austrijanci.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
  • Niš – Petrovaradinska tvrđava: 328 km
  • Kragujevac – Petrovaradinska tvrđava: 231 km
  • Beograd –  Petrovaradinska tvrđava: 94 km

Nakon osvajanja Petrovaradina, Austrijanci započinju izgradnju nove tvrđave. Gradnja je trajala 88 godina, a po nacrtu Sebastijana Vobana, francuskog vojskovođe, arhitekte i pisca. Tvrđava je opasana visokim strmim bedemima, a kanali i šančevi koji su se nalazili oko bedema bili su ispunjeni vodom i predstavljali su još jedan nivo zaštite. Vojni inžinjer Šreder 1764. godine kreće u izgradnju kontraminskog sistema – podzemnih vojnih galerija. Vojne galerije su dugačke 16 kilometara, na 4 nivoa, bile su namenjene za smeštaj vojnika i imale su 12 000 puškarnica. Danas su podzemne galerije deo turističke ponude grada, a obilazak se preporučuje uz pratnju vodiča Narodnog muzeja.

Petrovaradinska tvrđava jedna je od najlepših i najočuvanijih tvrđava u Evropi. Tvrđava zauzima prostor od 120 hektara i podeljena je na tri nivoa: Gornju tvrđavu, Dvorožni bastion i Donju tvrđavu. Najupečatljiviji i najprepoznatljiviji deo Petrovaradinske tvrđave je toranj sa satom. Sat na tornju se razlikuje od ostalih satova jer njegova velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, zato što su za lađare na Dunavu i vojnički red bili značajniji sati koji su bili vidljivi iz daleka.

Šta videti

sta videti icon
  • Dunavski park
  • Galerija Matice srpske
  • Muzej Grada Novog Sada
  • Rimokatolička Crkva Imena Marijinog

Legenda kaže da je ime Petrovaradin dobijeno iz tri reči: ‘Petra’ – stena, ‘var’ – grad i ‘din’ – vera. Iz ove tri reči izveden je naziv Petrovaradin, što bi značilo “grad na steni čvrst kao vera”.

Petrovaradinska tvrđava je 1948. godine proglašena spomenikom kulture. Danas je trđava omiljeno mesto svih Novosađana. Na tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum, kao i mnogi drugi sadržaji.

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Terensko jahanje i pešačenje na Fruškoj Gori
  • Plovidba Dunavom
  • Adrenalin park

Na Petrovaradinskoj tvrđavi se od 2001. godine održava višestruko nagrađivan muzički festival Exit. Festival je osvojio titulu “Najbolji evropski festival” i dobitnik je brojnih prestižnih nagrada. Svakog juna “Exit” zauzima svoje mesto na prostoru Petrovaradinske tvrđave, a tokom prethodnih godina festival je posetilo skoro 3 miliona ljudi iz celog sveta. Festival je ugostio neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice, ali i veliki broj domaćih zvezda.