Kontakt Mapa sajta

Palićko jezero

Na krajnjem severu naše zemlje, 8km  istočno od Subotice,odnosno 20 km od mađarske granice – Kelebija, smešteno je najveće prirodno jezero – Palićko jezero. Ime je dobilo po obližnjem mestu Palić, koje je vremenom postalo značajan turistički centar Vojvodine.

Nastalo je  kao ostatak Panonskog mora i prema jednoj legendi kažu da je nastalo od suza pastira Pavla, koji je tu napasao svoje stado. Slivajući se, voda je rastvarala natrijum-hlorid iz terena, zbog čega je postala slana. Jezero se prvi put pominje u XV veku pod nazivom Paly. Njegova lekovita voda i mulj otkriveni su krajem XVIII veka.

Po otvaranju pruge Budimpešta- Zemun 1883. godine, kao i tramvajske linije do Subotice 1897. godine, Palić doživljava procvat. Nakon brojnih ispitivanja, otkriveno je da voda jezera pogoduje lečenju kožnih i koštanih oboljenja. Oko XX veka na Palić se dolazilo kako zbog lečenja, tako i radi zabave. Prve sportske igre organizovane su 1880.godine, da bi od tada tradicionalno svake godine, privlačile veliki broj sportista i turista. Sve do Prvog svetskog rata broj poseta jezeru je rastao. Nakon rata izgrađen je na istočnoj obali najveći Muški štrand u Jugoslaviji, a ubrzo i Ženski štrand. Danas je ženski štrand pretvoren u ugostiteljski objekat, u čijoj hladovini možete uživati u toku vrelih, letnjih dana. Muški štrand je interesantan zbog drvenog mola koji ulazi i do 20 metara u jezero i predstavlja omiljeno mesto za kupanje. Nakon Drugog svetskog rata nastavilo se sa izgradnjom i podignuta je letnja pozornica, sportski tereni unutar sportskog centra, vikend naselje na istočnoj obali, termalni bazen. Godine 2000. otvoren je hotel “Prezident”, da bi se vrlo brzo rekonstruisali i drugi hoteli manjeg kapaciteta.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Palićko jezero: 419 km
 • Kragujevac – Palićko jezero: 321 km
 • Beograd – Palićko jezero: 184 km
 • Novi Sad – Palićko jezero: 99 km

Površina jezera iznosi 4,6 km2, dok je najveća dubina 3,5 metara. Da bi se prepešačila obala jezera potrebno je preći 17 km. U toku letnje sezone temperatura vode se kreće od 18-25̊C, što je pogodno za organizovanje različitih aktivnostimi.

Pored kupanja i lečenja, na jezeru mogu uživati i ljubitelji prirode u posmatranju ptica, pešačkim turama i foto-safariju. Peščani sprudovi, biciklističke staze i poligon za vožnju upotpunjuju strukturu jezerske obale.

Voda jezera je od XIX veka imala problema sa bujanjem vodene vegetacije. Godine 1970. živi svet je potpuno nestao, zbog nedostatka kiseonika, koji su pokupile alge. Celo jezero je tada presušeno, mulj je izvađen i izgrađen je prečišćivač za otpadne vode. Novi život jezera je otpočeo 1976. kada je ponovo napunjeno vodom. Kanal Tisa – Palić pomože u prečišćavanju jezerske vode i čini kvalitet ove vode izuzetno boljim.

Danas je jezero zaštićeno područje treće kategorije i ima rang Parka prirode. Jezero je bogato vegetacijom, čiji se razvoj pomno prati, zabeleženo je i 19 vrsta riba. Prirodne riblje retkosti predstavljaju smuđ, štuka i čikov, a na jezeru je dozvoljen sportski ribolov.

Šta videti

sta videti icon
 • Zoo vrt i botaničku baštu
 • Palićki vodotoranj
 • Veliki park
 • Suboticu
+ 6

Postoji više vrsta vodozemaca i gmizavaca ( žaba, guštera i kornjača), kao i 207 vrsta ptica. Jedinstveni su crnoglavi labudovi koji često borave na površini jezera. U okolnim šumama zabeleženo je više vrsta sisara.

U toku zime, ukupna površina jezera se zaledi, pa ono postaje prirodno klizalište, teren za hokej i jedriličarenje. U toku leta, jedrenje i veslanje su omiljeni sportovi na vodi, dok je atrakcija i takmičenje u preplivavanju 2 km duge, ukupne širine jezera. Brojni sportski klubovi biraju Palić za sportske pripreme pred takmičenje ili početak predstojeće sezone.

Jedinstvenu atrakciju predstavlja Palićki vodotoranj, izgrađen početkom XX veka. Toranj predstavlja svečani ulaz u banju i Veliki park. Izgradnjom zoološkog vrta i botaničke bašte, 1950. godine Palić je dobio na značaju i time povećao atraktivnost čitavog područja. U njemu živi preko 60 vrsta životinja, i nalazi se oko 260 vrsta drveća i žbunja. U centralnom delu zoo vrta smešten je restoran, bife i igralište za decu, čime je obezbeđen ugodan boravak svim posetiocima.

U Velikom parku se nalazi i Letnja pozornica, koja je izgrađena u XX veku. Na njoj se održavaju različite manifestacije, muzički i filmski festivali. Međunarodni filmski festival u Paliću je najpoznatija manifestacija koja datira iz 1992. godine. Od 2003. godine postaje Festival evropskog filma, koji se u periodu od 7 dana tradicionalno održava u julu mesecu. Tom prilikom dodeljuju se nagrade Zlatni Toranj, za najbolji film, i Palićki toranj, za najbolju režiju.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Ribolov
 • Sport
 • Kupanje u jezeru

Početkom XX veka Palić je upoređivan sa Karlovim Varima, Visbadenom i Sent Moricom, čuvenim mondenskim banjama toga doba. Da li je to opravdano, ocenićete sami, posetom uređenom jezeru i atraktivnim znamenitostima u njegovom okruženju.

Jelena Đokić