Kontakt Mapa sajta

Ovčarsko-kablarska klisura

Na Zapadnoj Moravi nedaleko od Čačka, usečena između upečatljivih planinskih masiva Ovčara (985 m) i Kablara (885 m), smeštena je jedna od najlepših klisura u Srbiji, Ovčarsko-Kablarska klisura. Klisura pripada Zapadnom Pomoravlju i povezuje čačansku i požešku kotlinu.

Ovčarsko-Kablarska klisura predstavlja pravi biser prirode i odlikuje se bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Simbol klisure su uklješteni meandri Zapadne Morave koja protiče kroz klisuru. Najatraktivniju formu imaju međusobno spregnute, naspramno položene meandarske petlje Rapailovača i rt na kome je manastir Uspenje. Pored njih, po svojoj atraktivnosti izdvajaju se i meandar Međuvršje i Jovanjski meandar. Na Zapadnoj Moravi izgrađene su dve brane (HE „Međuvršje“ i HE „Ovčar Banja“), čime je njen prirodni vodotok u klisuri preobrađen u veštačka jezera.

 

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Ovčarsko-kablarska klisura: 223 km
 • Kragujevac – Ovčarsko-kablarska klisura: 71 km
 • Beograd – Ovčarsko-kablarska klisura: 152 km
 • Novi Sad – Ovčarsko-kablarska klisura: 237 km

Reka Zapadna Morava, koja protiče kroz klisuru, pravi velike i oštre krivine što je dovelo do raznolikosti reljefa, a time i mikroklime pojedinih područja. To je uslovilo i raznolikost biljnog sveta, ali i očuvanje retke i reliktne flore i vegetacije. Strme, krečnjačke strane Ovčara i Kablara prekrivene su šumom i travom, dok se podnožja planina nalaze pod oranicama, pašnjacima i voćnjacima zaštićenim od vetrova. Ovčarsko-Kablarska klisura poznata je i po retkim vrstama divljih orhideja i do sada je pronađeno i zabeleženo 19 vrsta. Klisuru odlikuje i raznolikost životinjskog sveta. Najznačajnije životinjske vrste su ptice, te je područje Ovčarsko-Kablarske klisure proglašeno za Međunarodno značajno područje za ptice (IBA). U klisuri živi preko 160 vrsta ptica, a najznačajnije su sivi soko i šumska sova. U Zapadnoj Moravi nalazi se veliki broj rečnih riba – šaran, babuška, deverika, što ovo područje čini atraktivnim za ribolovce.

Šta videti

sta videti icon
 • Čačak
 • Manastir Blagoveštenje
 • Mаnаstir Ilinje
 • Manastir Nikolje
 • Mаnаstir Preobrаženje
+ 1

U središtu Ovčarsko-Kablarske klisure nalazi se i Ovčar Banja, na 279 metara nadmorske visine. Temperatura termalnih izvora u Banji iznosi 34,1°C, dok je za oporavak i relaksaciju, opuštanje tela i duha i postizanje boljeg zdravstvenog stanja,u banji otvoren velnes centar „Kablar“.

Pored izuzetnih prirodnih karakteristika, Ovčarsko-Kablarsku klisuru odlikuju i veoma značajne kulturno-istorijske vrednosti. Na području klisure nalazi se veliki broj srednjovekovnih pravoslavnih manastira koji su istorijski značajni, čuvaju tradiciju srpskog naroda i neguju duhovnost i veru. Svaki manastir ima svoju priču kroz različite epohe, bilo je trenutaka kroz istoriju kada su brojali veliki broj monaštva, ali i perioda kada su bili opustošeni i razoreni. Manastiri su sagrađeni u 16. i 17. veku kada je veliki broj monaha sa Hilandara, bežeći pred najezdom Turaka, došao u skrovite predele Ovčarsko-Kablarske klisure. Ima ih 11 u klisuri i zbog njih ovaj kraj nazivaju i „Mala srpska Sveta Gora“, a to su: manastir Blagoveštenje, crkva posvećena Sv. Iliji, manastir Nikolje, Jovanje, Uspenje, Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, manastir Sv. Trojice i mala isposnica Savinje. Na liticama Ovčara i Kablara ima oko 30 pećina koje su mogle služiti kao isposnice monasima. Zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti, Ovčarsko-Kablarska klisura proglašena je 2000. godine za zaštićeno dobro Ι kategorije, Predeo izuzetnih odlika.

 

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Obilazak Ovčar banje
 • Planinski biciklizam
 • Ronjenje
 • Alpinizam
 • Krstarenje klisurom

Ovčarsko-Kablarska klisura je pravi raj za ljubitelje prirode i avanturiste. Pored pešačenja i planinarenja Ovčarom i Kablarom, pravi izazov i bliski susret sa prirodom može se doživeti i kroz paraglajding, splavarenje i ronjenje Zapadnom Moravom i planinski biciklizam. U klisuri se možete baviti i sportskim ribolovom i posmatranjem ptica.