Kontakt Mapa sajta

Novi Sad

Kada bi trebalo ispričati priču o Novom Sadu ona bi morala da traje, da bude duga, tiha, odmerena, a opet puna lepote i srdačnosti. Takav je to grad, a takva je i njegova reka Dunav – prolazi tiho, mirno, nečujno i samo s vremena na vreme možete čuti osam tamburaša s Petrovaradina… A život teče polako, vojvođanski.
Novi Sad je grad gospode. I grad prelepih devojaka. I grad najboljih momaka. Grad šorova i velikih sokaka. Grad parkova, pijaca, i kafića “Trčika” koji seća na vreme novosadskih tramvaja koji su kroz ravnicu jurili sve do 1958. godine.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Novi Sad: 328 km
 • Kragujevac – Novi Sad: 231 km
 • Beograd – Novi Sad: 94 km

Krenimo redom: Ko god dodje u Novi Sad, kreće u razgledanje od katedrale iako Novi Sad nema katedralu. Katedrala je uobičajeni naziv u katoličanstvu za saborne crkve – za ckrve u mestima koja su sedište episkopa, odnosno biskupa, a sedište bačke biskupije je u Subotici i tamo se nalazi katedrala; najveća katolička crkva u Novom Sadu, koju svi poistovećuju sa katedralom, posvećena je Imenu Marijinom i sagrađena je 1894. godine na mestu starije katoličke crkve i jedan je od simbola grada. Njen toranj ide u visinu od 72 metra i dominira užim gradskim jezgrom. Preko puta crkve nalazi se gradska kuća – magistrat koja predstavlja kopiju istovetnog zdanja iz Graca. Te velike austrougraske varoši imale su impozantne građevine u centru grada koje su govorile o njihovoj moći, a ova je podignuta 1895. godine u neorenesansnom stilu. Između njih nalazi se još jedan lajtmotiv sastajanja Novosađana: spomenik Svetozaru Miletiću, čoveku koji je bio vođa srpskog naroda u Habsburškoj monarhiji; spomenik je 1939. godine uradio jedan od najvećih jugoslovenkih i hrvatskih skulptora, Ivan Meštrović.
A kada samo malo zađete sa glavnog trga dolazite do Sprskog narodnog pozorišta – drugog najstarijeg teatra u nas koji je osnovan 1861. godine, a jedan od osnivača bio je i Čika Jova Zmaj. Njemu se posvećene dečije igre koje se u ovom gradu na radost mališana održavaju od 1958. godine. U Srpskom narodnom pozorištu održava se i najznačajniji pozorišni festival Srbije i nekadašnje Jugoslavije, “Sterijino pozorje”, od 1956. godine. Zbog tih festivala maja i juna treba ići u Novi Sad – tad on ima posebne boje, a možete često sresti i bastiona srpske kulture, Miru Banjac, kako razgovara sa svojim sugrađanima i svim gostima grada.

Šta videti

sta videti icon
 • Petrovaradin
 • Gradska kuća
 • Dunavski park
 • Rimokatolička Crkva Imena Marijinog
 • Galerija Matice srpske
 • Novosadska sinagoga
 • Dunavska ulica

Glavna pešačka zona je Zmaj Jovina ulica – polazi od katoličke crkve, a završava se patrijaršijskim dvorom i Sabornom crkvom (XVIII – XIX vek) posvećenom Svetom Đorđu, čiji je ikonostas radio veliki Paja Jovanović. Ako nastavite dalje Dunavskom ulicom (onako polako kao što i Dunav teče) stižete do Dunavskog parka u kome vas čekaju Isa i Bisa – dva labuda bela kao još jedan od simbola Novog Sada.
Matica Srpska – najstarija institucija kulture u nas, svoje sedište ima u Novom Sadu i od 1826. godine bdije nad kulturom sprskog naroda. Značajno je posetiti Muzej Vojvodine i Muzej grada Novog Sada (deo Muzeja je i na Petrovaradinskoj tvrđavi).
Novi Sad je grad tamburica. Još od Janike Balaža tamburica ne staje – zna da rida, da peva, da plače, da se veseli. To je grad koji sa tamburicom voli i umire. I grad u kome složno žive Srbi, Hrvati, Mađari. Pročitajte pesmu Mike Antića “Vojvodina” i tu ćete videti celi Novi Sad.
Ako leti dođete u Novi Sad, EXIT festival je svakako nešto što će vas privući i odvući u jedan totalno drugačiji svet – po mnogim merilima to je jedan od najzačajnijih evropskih muzičkih festivala. Tu je i novosadska Sinagoga koja, spomenik kulture izuzetne vrednosti, koja predstavlja sedište koncerata klasične muzike i svojom istorijom govori o Vojvodini o kojoj je Mika pisao.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Obilazak podzemnih vojnih galerija na Petrovaradinu
 • Obilazak Fruške Gore
 • Obilazak srpskih pravoslavnih manastira na Fruškoj Gori
 • Obilazak salaša

Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, sa oko 300.000 stanovnika i glavni je grad autonomne pokrajine Vojvodina. Novi Sad je grad koji morate posetiti – nije lako naći prijatelje tamo, ali kada ih pronađete vrede za ceo život!