Kontakt Mapa sajta

Manastir Žiča

Manastir Žiča jedna je od najvećih srpskih svetinja. Manastir je zadužbina prvovenčanog kralja Stefana, prvog sina srpskog velikog župana Stefana Nemanje. Manastir je građen u periodu od 1206. do 1221. godine, a po stilu gradnje pripada raškoj školi. Žiča je smeštena u podnožju planine Veliki stol, u plodnoj ravnici u neposrednoj blizini Kraljeva.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
  • Niš – Žiča: 136 km
  • Kragujevac – Žiča: 57 km
  • Beograd – Žiča: 196 km
  • Novi Sad – Žiča: 252 km

Istorija manastira Žiče ujedno je i istorija samostalne srpske pravoslavne crkve. Stefan Prvovenčani 1217. godine biva krunisan za srpskog kralja od strane pape Honorija III. Sveti Sava, najmlađi Nemanjin sin i Stefanov brat je želeo da kruniše brata po pravoslavnim običajima, a to je mogao tek nakon dobijanja autokefalnosti srpske pravoslavne crkve. Sveti Sava je, nakon povratka iz Nikeje 1219. godine, hirotonisan za arhiepiskopa, a iste godine je u Žiči proglašena arhiepiskopija. Sava je iz Nikeje doneo dragocene relikvije koje su bile nepohodne za krunisanje po pravoslavnim običajima, delić moštiju (desne ruke) Svetog Jovana Krstitelja, delić časnog krsta i deo pojasa i rize presvete Bogorodice, pa 1221. godine na saboru kruniše Stefana za kralja. Pored Stefana Prvovenčanog, u Žiči je krunisano još šest kraljeva, a postoji narodno predanje da je za svakog od tih kraljeva otvaran po jedan ulaz na manastirskoj crkvi kroz koji bi prolazio samo kralj nakon krunisanja, a odmah zatim ulaz bi bio zazidan.

Na žalost, brojna razaranja nisu zaobišla ni manastir Žiču. Krajem 13. veka doživela je prvo stradanje. Tom prikom arhiepiskopija biva prebačena u Peć. Opustošenu Žiču obnovio je arhiepiskop Jevstatije II. Kroz istoriju ostaće zabeleženo da je razaran i pustošen više puta. Manastir je stradao i u novijoj istoriji od strane neprijatelja, ali ga ni prirodne katastrofe nisu poštedele. Na planini Kopaonik se 1987. godine dogodio zemljotres koji je prilično oštetio i manastir. Nakon zemljotresa se po ko zna koji put krenulo u obnovu kada je manastiru u velikoj meri vraćen prvobitni izgled.

Šta videti

sta videti icon
  • Grad Kraljevo
  • Dolina Jorgovana
+ 1

Arhitektura manastira pripada raškoj školi. Glavna manastirska crkva posvećena je Vaznesenju Gospodnjem. Crkva je građena kombinacijom kamena i opeke, a nakon malterisanja, ofarbana je u crveno. Crvena boja je korišćena zbog verovanja da crkva leži na krvi mučenika koji su stradali za veru. Crkva je jednobrodna građevina, a na fasadi crkve nema keramoplastičnih ukrasa, osim dve rozete.

Živopis je samo delimično sačuvan. Poznato je da se u unutrašnjosti crkve nalaze dva sloja fresaka. Za prvi sloj je zaslužan Sveti Sava, a mlađi sloj fresaka je iz 14. veka, nastale su u doba kada je kralj Milutin obnovio crkvu. Od starijeg sloja fresaka moguće je videti samo fragmente. Na samom ulazu nalaze se prepisane povelje ktitora manastira Stefana Nemanje i njegovog sina Radoslava. Od brojnih vrednih relikvija koje su se nalazile u manastiru nije sačuvana nijedna.

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Obilazak srednjevekovnog grada Magliča
  • Rafting na Ibru
  • Obilazak Maturaške Banje

Danas je manastir Žiča ženski manastir i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja.