Kontakt Mapa sajta

Manastir Ljubostinja

Manastir Ljubostinja zadužbina je srpske kneginje Milice. Milica, ćerka poznatog Jug Bogdana, odlučila je da podigne svoju zadužbinu pred sam početak Kosovskog boja. Manastir je podignut na mestu gde su se prema legendi upoznali knez Lazar i kneginja Milica, pa je zbog toga i dobio naziv Ljubostinja, da podseća na ljubav koja se pri prvom susretu rodila između nje i Lazara.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
  • Niš –  Manastir Ljubostinja: 120 km
  • Kragujevac – Manastir Ljubostinja: 65 km
  • Beograd – Manastir Ljubostinja: 222 km
  • Novi Sad – Manastir Ljubostinja: 314 km

Kneginja Milica rođena je oko 1335. godine, po samom rođenju plave krvi, jer je pripadala najpoznatijoj srpskoj dinastiji Nemanjić. Nakon boja na Kosovu ostala je bez supruga, kneza Lazara, a Srbija je ostala bez velikog broja života. Posle ove velike tragedije koja je zadesila Srbiju, Milica je na sebe preuzela ulogu vladara, državnika i diplomate. Najveću pomoć u vođenju države dobijala je od Jelene, udovice despota Uglješe Mrnjavčevića. Milica je uz Jelenine savete uspela da uspešno vodi državu i da prenese mošti kneza Lazara u njegovu zadužbinu Ravanicu. Srbija u to vreme postaje vazalna država, jer je Milica izabrala savez sa Turcima da bi spasila svoj narod. Kada je Milicin sin Stefan dovoljno stasao da sam vodi državu ona je odlučila da se povuče, zamonaši i ostatak života provede u svojoj zadužbini, manastiru Ljubostinji. Zajedno sa Milicom zamonašila se i Jelena. Obe monahinje, Milica-Evgenija i Jelena-Jefimija sahranjene su u manastiru. S obzirom na to da je Jelena preminula pre Milice, Milica naređuje da se Jelena sahrani u kivotu koji je Milica namenila za sebe. U priprati se sa severne strane nalazi kivot kneginje Milice, a sa južne Jefimijin. Nakon Miličine smrti, manastir je ostao aktivan, ali je u dugoj istoriji više puta bio spaljivan i pustošen. Najveća oštećenja manastir je doživeo za vreme Kočine bune, kada su ga turski osvajači spalili i uništili gotovo sve freske. Na žalost, paljenje manastira nije najveća tragedija koja se tom prilikom dogodila. Požar je uništio fresku iza koje se nalazio ulaz u manastirsku riznicu. Turski osvajači su opljačkali celu riznicu, a kako navodi istorija manastira, najvrednija stvar koju su odneli je kruna kneza Lazara koja se i danas nalazi u Istanbulu.

Šta videti

sta videti icon
  • Na svega 16 kilometara od manastira Ljubostinja nalazi se jedna od najpoznatijih banja u Srbiji-Vrnjačka banja. Pored lekovitih izvora, Vrnjačka banja nudi i veliki broj drugih sadržaja.
+ 1

Manastirska crkva manastira Ljubostinja posvećena je Uspenju presvete Bogorodice. Prema stilu gradnje, crkva pripada Moravskoj školi. Crkva je jednobrodna građevina sa sažetim, upisanim krstom. Iznad trolisne osnove uzdiže se kupola, na zapadnoj strani nalazi se priprata, a na istočnoj oltarski prostor. Fasada crkve je veoma bogato ukrašena. Na crkvi se mogu uočiti prozori, bifore, rozete različitih veličina i veliki broj ukrasnih venaca. Crkvu je gradio, u pesmama opisan Rade Neimar, tačnije protomajstor Rade Borović. Njegovo ime uklesano je u pragu, na prelasku iz naosa u pripratu.

Unutrašnjost crkve bila je osliklana ubrzo nakon izgradnje, a danas se prvobitno slikarstvo može videti samo u fragmentima. Čuveni zograf Makarije oslikao je celu crkvu, a njegovo ime zabeleženo je u luku iznad vrata između priprate i naosa. Makarije je uradio portrete kneginje MIlice i kneza Lazara sa jedne strane zapadnog zida, a portrete njihovih sinova sa druge strane. Na zapadnom zidu priprate nalazi se freska ,,Peti vaseljenski sabor“ 1553.godine u Carigradu, i ovo je jedinstvena freska jer je kompozicija naslikana preko celog zida. U naosu je sačuvan deo kompozicije “Uspenje Bogorodice” i dobar deo “Hristovih čuda”. Prvobitni ikonostas nije sačuvan, a novi je iz 19. veka.

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Ne propustite da probate pečenje u Stopanji, mestu sa najviše pečenjara u Srbiji.

Manastir je kroz istoriju više puta obnavljan,a u jednom period je bio muški manastir. Danas je manastir Ljubostinja ženski manastir sa velikom brojem monahinja.

 A. Zdravković, M. Filipović