Kontakt Mapa sajta

Lukovska Banja

Lukovska banja smeštena je na obroncima najpoznatije planine na jugu Srbije – Kopaonika. Na nadmorskoj visini od 681 metar, predstavlja popularno klimatsko lečilište i najvišu banju u našoj zemlji. Zahvaljujući brojnim termalnim izvorima, vodama bogatim mineralima, zadovoljava potrebe lečenja, rehabilitacije i prevencije kako bolesnih, tako i zdravih posetilaca.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Lukovska Banja: 107 km
 • Kragujevac – Lukovska Banja: 168 km
 • Beograd – Lukovska Banja  297 km
 • Novi Sad – Lukovska Banja: 387 km

Postoji 37 izvora termalne vode sa temeperaturama koje se kreću od 28̊ C do 69̊ C, a svaka od njih sadrži 1 g/l rastvorenih čvrstih sastojaka. Vode su pretežno bogate jodom, sulfatima, natrijumom, magnezijumom i kalcijumom, a najviše sadrže vodonik sulfide. Kupanje u ovoj vodi, ili sam boravak u njenom okruženju, pogoduje lečenju kožnih i reumatskih oboljenja.

Za lečenje se još koristi i lekovito blato ili peloid, i u kombinaciji sa mineralnom vodom deluje blagotvorno na brojna oboljenja.

+ 13

U sklopu banjskog kompleksa postoje dva hotela: “Kopaonik” i “Jelak”. Pored izuzetnog komfora u sobama, hoteli nude medicinske i wellness tretmane, bazene sa termalnom vodom, saunu, masaže. Boravak u banji pogoduje lečenju gihta, reumatizma, ginekoloških oboljenja i osteoporoze.

Šta videti

sta videti icon
 • Najviši banjski kompleks u Srbiji
 • Crkva Svetog Đorđa sa vidikovcem
 • Nacionalni Park Kopaonik
 • Đavolja Varoš
 • Neolitsko nalazište Pločnik

Lukovska banja pruža mogućnost poslovnih sastanaka u kongresnim salama, sa pratećom opremom, kapaciteta do 100 mesta.

Boravak u banji možete upotpuniti šetnjama “stazama zdravlja”, bavljenjem sportom, kao i uživanjem u različitom kulturno-umetničkom sadržaju. Nedaleko od centra banje, nalazi se crkva svetog Đorđa, na nadmorskoj visini od 945 m. Postoji više staza koje vode do vrha, ali i organizovani prevoz, odakle se pruža pogled na celu kotlinu.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Šetnja “stazama zdravlja” i biciklizam
 • Sportske aktivnosti: bazeni, skijanje, sportski tereni
 • Obilazak manastira i izleti

Ukoliko ste ljubitelj izleta, u neporednom okruženju banje nalazi se spomenik prirode Đavolja Varoš, Nacionalni park Kopaonik, neolitsko nalazište Pločnik, Prolom banja, crkva iz XII veka u Kuršumliji i crkva Sv. Mine u Štavi. Svaki od njih zavređuje pažnju, a za šta se odlučiti zavisi od vašeg interesovanja.

U toku zimskih meseci, u okviru banjskog kompleksa, postoji mogućnost skijanja na stazi dugoj 300 metara, uz iznajmljivanje ski opreme. Nakon aktivnog dana, u hotelu se nudi relaksacija u termalnoj vodi čija temperatura dostiže 35° C.

Bavljenje sportom moguće je još i u balon hali, na otvorenim terenima za fudbal, košarku, tenis, rukomet i odbojku. U banji se svake godine u toku letnjih meseci, organizuje memorijalni teniski kamp Jelene Genčić u trajanju od 14 dana, koji okuplja tenisere uzrasta od 9 do 14 dana godina starosti.