Kontakt Mapa sajta

Kragujevac

Ako želite da upoznate Šumadiju, istovremeno divlju i pitomu, idite u njena polja. U njena brda. U njene predele slikane čajem. Ako želite pak da vidite kako živi jedan veliki šumadijski grad, između istorije, tradicije i savremenog, dođite u Kragujevac.

Istorija grada seže u praistoriju, na njegovom prostoru su živeli Iliri, Rimljani, Vizantinci i Turci koji su ga oblikovali u veliku kasabu, mada su ga Austrijanci na kratko dva puta preuzimali od Turaka. Grad se pod imenom Kragujevdža prvi put pominje 1476. godine, i ti spisi se čuvaju u Arhivu Turske u Istanbulu. Moderna istorija počinje 1818. godine, kada je Miloš Obrenović oslobodio Kragujevac i proglasio ga prestonicom Srbije. Narednih godina Kragujevac se urbanizovao i proširio ali je usled samovolje Obrenovića prestonica Srbije 1841. godine premeštena u Beograd. Presudne godine u istoriji grada su 1851. godina, kada se u grad preselila Topolivnica, kao i 1883. godina, kada je osnovan Vojnotehnički zavod – sve ovo tražilo je povećanu radnu snagu i grad ponovo postaje živ.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Kragujevac: 152 km
 • Beograd – Kragujevac: 140 km
 • Novi Sad – Kragujevac: 234 km

Kada se kaže Kragujevac, pomisli se i na Zastavu. Osnovana kao Zavod Crvena zastava 1953. godine, bila je simbol socijalističke Jugoslavije i njen ponos – fića, stojadin, jugo florida, tristać. Godine 2008. prestala je da postoji, proizvevši preko 4 miliona vozila, koja su izvezena u preko 70 zemalja sveta. Mnogi od njenih automobila i danas krstare gradovima bivše Jugoslavije i sećaju na zlatna vremena autoindustrije u Srbiji.

Značajno je posetiti i Muzej Livnice – to je mesto gde se rodila srpska industrija 1883. godine, predstavlja najstariju fabriku na Balkanu i kolevku srpske vojne industrije. Topolivnica je prestala sa radom 1968. godine, a već 1973. godine otvara se Muzej Stara livnica.
Značajno ime u srpskoj umetnosti je Joakim Vujić, koji je osnivač prvog teatra u Kragujevcu 1835. godine. Danas Knjaževsko sprski teatar u Kragujevcu važi za jednu od ozbiljnih pozorišnih kuća, a njegova zgrada iz 1928. godine deo je užeg gradskog jezgra i predstavlja zaštićen spomenik kulture.

Šta videti

sta videti icon
 • Kulturno – istorijski kompleks „Milošev venac“
 • Knežev arsenal
 • Spomen park „Kragujevački oktobar“
 • Saborni hram
 • Akvarijum
 • Botanička bašta
+ 2

“Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu,
umrla je mučenickom smrću
četa đaka
u jednom danu.”

Desanka Maksimović opisala je u pesmi Krvava bajka zločine nacističke Nemačke koja je u Kragujevcu, oktobra 1941. godine,  za nekoliko dana pobila nevino civilno stanovništvo, između kojih je bilo i dece. Spomenik streljanim đacima iz 1963. godine u obliku latiničnog slova V, delo je vajara Miodraga Živkovića i nalazi se na mestu gde je streljana najveća grupa učenika zajedno sa 18 profesora. To je grandiozna skulptura u kojoj se moćni, razgranati blok od belog betona preobražava u nežnu pticu slomljenih krila, prekinutu u letu. Simbolizuje polet i snagu mladosti presečene u trenutku kada se spremala da se otisne u život. Pesma Desanke Maksimović bila je i polazna osnova za igrani film “Prozvan je i V3” iz 1962. godine.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Obilazak Narodnog muzeja, Gradske kuće, muzeja „Stare livnice i muzeja „21. oktobar“
 • Pešačenje planinama Rudnik, Gledićkim planinama i Crnog vrha
 • Jahanje

Kragujevac je grad od oko 150.000 stanovnika i predstavlja privredni, kulturni i univerzitetski centar Šumadije. Jedan od centralnih gradskih trgova obuhvata istorijski kompleks “Milošev venac”, u kojem se nalaze najznačajniji objekti izgrađeni u vreme kada je Kragujevac bio prva prestonica moderne srpske države (1818–1841). Ime je dobio po knezu Milošu Obrenoviću, koji je Kragujevac proglasio za glavni grad tek oslobođene Srbije i tu treba posetiti Amidžin konak, Staru – Pridvornu crkvu iz 1818. godine i Gimnaziju iz 1887. godine.

Kragujevac je grad Šumadinaca – nasmejanih, jednostavnih ljudi koje ćete odmah zavoleti. I zato krenite u susret još jednom prijateljstvu!