Kontakt Mapa sajta

Istorija i tradicija

Odaberite kategoriju
  • Sve kategorije
  • Arheološka nalazišta
  • Gradovi
  • Manastiri
  • Tvrđave

Teritorija na kojoj se nalazi Srbija milenijumima je bilo mesto važnih istorijskih događaja i naseobina brojnih civilizacija, a svaka od civilizacija ostavila je neizbrisive tragove. Veliki broj arheoloških nalazišta na teritoriji današnje Srbije svedoče o ljudskom prisustvu još iz praistorijskih vremena.

Položaj Srbije, na raskrsnici puteva, koji spaja i razdavaja Istok i Zapad, umnogome je uticao na kulturno-istorijsko nasleđe koje ova zemlja danas može da ponudi. Najbogatije je antičko kulturno nasleđe koje je za sobom ostavilo Rimsko carstvo i njenih 17 imperatora koji su rođeni na teritoriji Srbije. Najznačaniji rimski imperator rođen u Srbiji je car Konstantin Veliki. Priče o Konstantinu, Rimskom carstvu, načinu na koji su živeli mogu se pronaći, videti i doživeti na nekom od brojnih arheoloških nalazišta.

Sedamnaest rimskih imperatora, srednjovekovne tvrđave, hrišćanske crkve i manastiri i kulturnoistorijski spomenici deo su svetske kulturne baštine, a takođe predstavljaju jezgro istorije srpskih gradova.

Gostoprimstvo, gastronomija i kvalitetan noćni provod savremena su obeležja svakog grada u Srbiji. Otmenost panonskih gradova, srbijanski folklor, meraklijskih duh južnjačkih gradova i šarm Beograda je ono što ostaje u sećanju onog ko poseti neki od njih.

Exit festival u Novom Sadu, Beer fest u Beogradu, Nišville Jazz Festival u Nišu, Gitarijada u Zaječaru, festivali su koji se tradicionalno održavaju već dugi niz godina i mesto su okupljanja fanova različitih muzičkih pravaca i svetski poznatih umetnika. Osim na festivalima, dobra muzika može da se čuje i u srpskim kafanama koje, pored dobrog provoda, nude i kvalitetna, tradicionalna srpska jela. Na Vama je da odlučite da li ćete uživati uz riblje specijalitete i zvuke tambura ili ćete odabrati trubu i roštilj sa juga.

U svakom od gradova Srbije ispisana je po neka stranica srpske, evropske i svetske istorije , svaki od njih krije brojne legende i neispričane priče, usudite se i pitajte, građani Srbije će ih rado podeliti sa Vama.

Manastiri i crkve u Srbiji podizani su u različitim epohama i pod različitim uticajima, te se razlikuju ne samo po stilu gradnje, već i po izuzetno vrednom freskoslikarstvu i predmetima koji se čuvaju unutar zidina. Zahvaljujući svojim arhitektonskim karakteristikama i umetničkoj vrednosti, predstavljaju vredan deo evropske kulturne baštine.

Manastiri u Srbiji nisu samo crkveni spomenici, to su svetinje iza čijih su se zidova sačuvale osnove našeg društva. U manastirima se radilo na očuvanju nacionalnog identiteta, organizovane su prve bolnice, škole, biblioteke, prepisivačke škole i radionice.

Manastiri u Srbiji predstavljaju posebnu vrstu nepokretnih kulturnih dobara, koja se izdvajaju svojom duhovnošću i umetničkim sadržajem.

Tvrđave, nekada strateški važna mesta i raskošna, velelepna zdanja danas predstavljaju istorijske spomenike od izuzetnog značaja, omiljena mesta za opuštanje, mesta brojnih festivala, ali i mesta u kojima su utkane priče od praistorije do danas.

Na teritoriji Srbije nalazi se veliki broj nekadašnjih utvrđenja. Mnoga od tih utvrđenja su kroz istoriju bila meta stalnih napada, pa se kod nekih naziru samo temelji. Međutim, neka od velepnih antičkih utvrđenja su preživela brojna razaranja, paljenja i pustošenja, pa su poslužila Osmanlijama koji su ih dograđivali, ojačavali bedeme i prilagođavali svojim potrebama. Ta utvrđenja ostala su sačuvana do današnjeg dana kao svedoci istorije, ali svedoci moći onih koji su ih gradili.

Prikaži više