Kontakt Mapa sajta

Ibar

Prirodnu granicu Crne Gore i Kosova čini planinski venac Prokletija, dok jedan njen deo zauzima planina Hajla. Izgrađena od krečnjačkih stena, ova planina predstavlja izvorište reke Ibar. Sa nadmorske visine od 2400 metara, sliva se hladna planinska voda, sve do kosovske kotline, gde njen tok upotpunjuje reka Sitnica. Zajedno nastavljaju dalje na sever, gde se nedaleko od Kraljeva ulivaju u Zapadnu Moravu.

Ukupna dužina toka reke Ibar jeste 276 km. Veliki i značajni gradovi, istorijska mesta i brojna utvrđenja podignuta su u dolini ove reke: Rožaje, Ribariće, Kosovska Mitrovica, Raška i Kraljevo.

Šta videti

sta videti icon
  • Kanjon reke Ibar
  • Manastiri podignuti duž Ibra
  • Jezero Gazivode i najveća olovna brana u Evropi
  • Maglič grad

Severno od Kosova i Metohije, na reci je 1977. godine podignuta jedna od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi. Njena visina doseže do 110 metara. Zahvaljujući njoj stvoreno je veštačko jezero Gazivode, dugo 24 km.  Jezero je izgrađeno za potrebe navodnjavanja kosovske oblasti, ali često u toku letnjih meseci brojni kupači u njemu pronalaze osveženje. Bogato je ribom, pa je osnovano udruženje ribolovaca, koji ga često posećuju zbog sportskog ribolova.

Idući ka severu, reka Ibar formira klisuru dugu 65 km, od mesta Raška do Kraljeva. Ovo područje se može nazvati Dolina kraljeva, jer su u dolini Ibra rođeni kraljevi prve srpske države i dinastije Nemanjića, rođeno je i usidreno hrišćanstvo, a u pravoslavnu veru uvedeno ćirilično pismo. Manastiri Studenica, Žiča, Sopoćani, Đurđevi Stupovi i Crna Reka dokaz su postojanja jedinstvene civilizacije, rađanja raškog stila gradnje i nemanjićkog vladanja zemljom. Vladari poput Stefana Nemanje, Stefana Prvovenčanog, kralja Radoslava i Uroša Nemanjića, cara Dušana Silnog rođeni su na tlu nekadašnje srpske države, u periodu od 12. do 14. veka. Podizali su zadužbine, vladali i ratovali, gubili i osvajali, rodili novu Srbiju, koja je neizostavan deo burne istorije današnje države.

Ibarska klisura nazvana je i Dolina jorgovana, zbog francuske princeze Jelene Anžujske. Po dolasku iz oblasti Provansa u Francuskoj, njen budući muž Stefan Uroš I Nemanjić, naredio je da se duž puta pored Ibra posadi hiljade jorgovana. Zbog plavo-ljubičaste boje i specifičnog mirisa, cvet bi princezu, buduću kraljicu, asocirao na polja lavande, koje je ostavila u rodnom mestu. Time je princeza uvidela kolika je ljubav njenog muža, ali i nove zemlje koja ju je čekala.

Srednjovekovno utvrđenje, grad Maglič, nalazi se na 15 km od Kraljeva na strmoj litici, 150 metara iznad nivoa reke. Podignut je kao zaštita druma, ali i kao kontrola trgovine i zaštita manastira Žiča i Studenica. Nije sasvim poznato ko je podigao utvrđenje, ali je njegova rekonstrukcija nastupila u 13. veku, od strane Stefana Prvovenčanog ili njegovog sina Uroša I Nemanjića. Nepravilnog četvrtastog oblika, sa 7 istih kula i jednom donžon kulom, koja je bila viša od ostalih i koja je predstavljala je osmatračnicu. Grad je jedinstven i gotovo u celosti očuvan, retko napadan i rušen.

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Sportski ribolov
  • Splavarenje, kajak, rafting avanture
  • Poseta Maglič gradu
  • Odmor na jezeru Gazivode
  • Obilazak brojnih manastira

Godine 2017. prvi put je održan “Maglič fest” koji je posetiocima predstavio istoriju utvrđenja, obezbedio zabavu i prikazao srednjovekovne viteške uniforme i njihove borbe. Nastao je kao želja mladih entuzijasta za istraživanjem Srbije, novih mesta koja vredi posetiti, i na čiju lepotu treba ukazati.

Kako je Zapadna Srbija pretežno planinski kraj, reka Ibar sa svih strana dobija brzu, hladnu, planinsku vodu, zbog koje hitro preskače krečnjačke stene, lomi ih i kroji onako kako njoj to odgovara. Značajne pritoke Ibra su: Sitnica, Raška, Studenica i Jošanica. Brojni slapovi, vodopadi, kaskade i brzaci idealni su za adrenalinske sportove na vodi poput kajaka, splavarenja i raftinga. U periodu od maja do oktobra, reka je najbrža i brojni turisti tada odlučuju da posete Zapadnu Srbiju i iskoriste priliku da se provozaju po reci.

Manifestacija “Veseli spust” svake godine privlači nove turiste i nudi im jedinstvenu rafting avanturu. Spust kreće od starog utvrđenja, Maglič grada, sve do Kraljeva; traje oko 3 i po sata i ukupno se pređe oko 25 km. Cela manifestacija praćena je zabavom, muzikom, tradicionalnom hranom i igrom.