Kontakt Mapa sajta

Fruška Gora

Pre 90 miliona godina, Fruška Gora bila je ostrvo u Panonskom moru, a kada je more presušilo, iako niska, ostala je kao grdosija da čuva vojvođansku ravnicu.

Fruška Gora, svojevrsni geološki muzej u prirodi ili kako je naučnici nazivaju „ogledalo geološke prošlosti“, prostire se između Save i Dunava, duga je 80 km a najveća širina iznosi 15 km. Planine čine stene raznovrsnog sastava, načina postanka i različite starosti, ima materijala iz svih geoloških perioda postanka Zemlje. Najviši vrh Fruške Gore, Crveni Čot, nalazi se na 539 metara nadmorske visine. U nižim zonama planine nalaze se pašnjaci, plodno zemljište i vinogradi, dok su viši slojevi obrasli šumama.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Fruška Gora: 321 km
 • Kragujevac – Fruška Gora: 223 km
 • Beograd – Fruška Gora: 87 km
 • Novi Sad – Fruška Gora: 31 km

Zbog svojih prirodnih karakteristika i izuzetnih kulturno-istorijskih vrednosti, 25.000 hektara površine Fruške Gore proglašeno je 1960. godine za Nacionalni park. Najveći deo zaštićenog područja, oko 90%, čine šume, bukova, hrastova, bagremova i lipova. Flora i fauna je raznolika i specifična; ovde se nalaze brojne ugrožene, retke i zaštićene biljne i životinjske vrste. Ono što je specifično u flori Fruške Gore je veliki broj, oko 700, lekovitih biljaka koje ovde rastu, kao i dosta gljiva. Fruška Gora predstavlja pravu oazu mira, te su u njenim najlepšim delovima uređena izletišta: Letenka, Osovlje, Crveni čot, Jabuka, Testera, Kraljev izvor, Zmajevac, Stražilovo (gde se nalazi spomenik našem poznatom pesniku Branku Radičeviću) i mnoga druga.

Šta videti

sta videti icon
 • Grad Novi Sad
 • Obilazak „Severne Svete Gore“, manastiri na teritoriji NP Fruška Gora
 • Sremski Karlovci

Istorija Fruške Gore jednako je interesantna kao prirodne raznolikosti koje karakterišu ovu planinu. Još u praistoriji niži delovi Fruške Gore su bili naseljeni. Stanovništvo je uglavnom ostajalo u priobalju Dunava i tu gradilo svoj život. Jedino su, kada su bili u potrazi za hranom i lovili, zalazili u šumoviti planinski masiv. Zbog blizine reke, ovo područje bilo je pogodno za život, te je bilo naseljeno i u antičkom periodu, kada su je Rimljani nazvali Mons – plodno brdo. Rimljani, poznati graditelji, i ovde su iza sebe ostavili puteve, utvrđenja, nekropole, između ostalog, velelepni Sirmijum, današnju Sremsku Mitrovicu, jednu od četiri rimske prestonice u 3. veku. Arheološki ostaci iz praistorije i antičkog perioda mogu se videti uglavnom u zaštićenom području Nacionalnog parka. Osim Rimljana, tragove svojih civilizacija na ovim prostorima ostavljali su brojni drugi narodi – Avari, Sloveni, Huni, Kelti i drugi.

 

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Bački ručak, degustacija ribljih specijaliteta i riblje čorbe
 • Pešačenje i planinarenje na Fruškoj Gori
 • Obilazak Bešenovackog jezera i jezera Međeš na Fruškoj Gori
 • Džip tura po Fruškoj Gori

Fruškogorsko vinogorje
Smatra se da je vinogradarstvo u Sremu jedno od najstarijih u Evropi, a da je prvu lozu na Fruškoj Gori zasadio rimski car Probus iz Sirmijuma. Za vreme vladavine Turaka mnogi vinogradi bivaju uništeni, dok procvat doživljavaju za vreme Austro-Ugarske. Autentično fruškogorsko vino je bermet, za koje se veruje da se služilo na Titaniku. Danas na Fruškoj Gori postoji preko 60 podruma vina.

Fruškogorski maraton
Planinski maraton na Fruškoj Gori održava se neprekidno od 1978. godine. Na ovom maratonu svi učesnici koji pređu stazu su i pobednici jer geslo maratona glasi „Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe“.
Najmasovniji maraton održan je 2013. godine kada je startovalo čak 18.727 učesnika.