Kontakt Mapa sajta

Dunav

Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Ukrajina, Beč, Bratislava, Budimpešta, Beograd. Ako se postavi pitanje šta bi to bilo zajedničko svim ovim državama i gradovima, odgovor je samo jedan – DUNAV. Međunarodna reka duga 2 850 km, koja izvire na planini Švarcvald u Nemačkoj, predstavlja glavnu arteriju Centralne i Istočne Evrope. Putnik iz Roterdama se može prevesti sve do Konstance na obali Crnog mora u Rumuniji, a da pri tom ne kroči na tlo. Ovakvo specifično krstarenje rekom je omogućeno spletom kanala kojim je Dunav povezan sa Rajnom i Majnom i lukom Roterdam na obali Severnog mora.

Šta videti

sta videti icon
  • Srebrno Jezero
  • Đerdapsko jezero i Đerdapsku klisuru
  • Tvrđave na Dunavu
  • Arheološko nalazište Lepenski Vir

Kroz Republiku Srbiju Dunav protiče u dužini od čak 588 km. Deonica Dunava od ulaska u Srbiju, preko Sombora i Apatina, pa sve do Novog Sada se može smatrati Gornjim Podunavljem. Ovaj deo Dunava karakteriše velika širina reke, mirna voda i bogatsvo ribljeg fonda koji su i uslovili razvoj ribarstva. Srednji deo Dunava predstavlja deonicu od Novog Sada, preko Beograda pa sve do Golupca i ulaska Dunava u Đerdapsku klisuru – najdužu klisuru Evrope. Donji tok Dunava u Srbiji predstavljen je upravo Đerdapskom klisurom koja se proteže između Golupca i Kladova na dužini od skoro 100 km. Karakteristika Dunava jeste da se na njegovom toku kroz Srbiju nalaze mesta gde je reka najšira, najuža i najdublja na čitavom svom toku. Pred sam ulazak u Đerdapsku klisuru Dunav dostiže širinu od 2000 metara, dok je na lokalitetu, simboličkog naziva Veliki kazan, Dunav najuži i najdublji. Sa čak 90 metara dubine ovo je najveća rečna dubina u Evropi. Ovako kompleksan prostor odlikuje se velikim prirodnim i kulturno – istorijiskim bogatstvima.

Prirodne lepote Dunava predstavljene su prostranim rukavcima, ritovima i plažama u Novom Sadu, Beogradu, Smederevu i Kladovu. Posebne pogodnosti za kupanje pruža Srebrno jezero na Dunavu, nedaleko od Golupca. Odlično uredjen kompleks pruža veliki broj različitih sadržaja svakom turisti.

+ 3

Najznačajnija turistička vrednost Dunava su sigurno spomenici kulture velikog istorijskog značaja. Čak 7 tvrđava uporno odoleva zubu vremena i pruža uvid u bogatstvo kulture ovih prostora. Idući od severo-zapada nizvodno ređaju se tvrđava u Baču, Petrovaradinska tvrđava, Beogradska tvrđava, Smederevska, tvrđava u Ramu i Golupcu kao i Fetislam – tvrđava u Kladovu. Bačka tvrđava je jedan od najstarijih objekata u čitavoj Vojvodini. Pominje se još za vreme velikog rimskog imperatora Cara Justinijana. Pretrpela je velika oštećenja od strane mnogih osvajača. Horde mongola, vojne trupe Austrougara i Turaka samo su delimično oštetile ovaj fortifikacijski objekat. Sledeća u nizu utvrđenja je Petrovaradinska tvrđava. Oslanjajući se na padine Fruške gore, kao da nadgleda i štiti najveći Vojvođanski grad – Novi Sad. Današnju strukturu dali su joj Austrougari i na prostoru tvrđave se svake godine okupi gotovo 100.000 turista u vreme jednog od najvećih muzičkih festivala u Evropi – Egzita. Putnici sa vode mogu razgledati i narednu u nizu – Beogradsku ili Kalemegdan tvrdjavu. U njoj se diže impresivan spomnik pobednika koji simbolično ukazuje na dominantan položaj Beograda u ovom delu Evrope. Na teritoriji današnje tvrđave postoje tragovi stanovanja još iz neolita ili tačnije od pre više hiljada godina.  Ništa manje interesantna je i Golubačka tvrđava, koja stoji na samoj obali Dunava, dok put prolazi kroz nju. Tvrđava je poznata po specijalnom odbrambenom sistemu koji čini devet kula visokih 25 metara.

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Kupališni turizam
  • Plovidba Dunavom
  • Kulturne ture – tragom Dunavskih tvrđava

Plovidba Dunavom omogućava i razgledanje najveće hidroelektrane u Srbiji, koja se nalazi na Đerdapskom jezeru. Hidroenergetski kompleks čine dve hidroelektrane koje su građene u periodu druge polovine 20. veka. Zarad njihove izgradnje bilo je neophodno potopiti put, ali i stare kulturno-istorijske spomenike iz perioda Rimske imperije. U želji da sačuvaju ove spomenike, domišljati inženjeri došli su na ideju da Tablu Rimskog imperatora Trajana iseku iz stene i da je podignu za čitav 21 metar.

Idealan način da se plovidba Dunavom završi bio bi pristanak u Lepenski Vir, arheološko nalaziše sa tragovima naseljenosti koji datiraju iz perioda od pre oko 7000-9200 godina pre nove ere.