Kontakt Mapa sajta

Drina

Reka Drina protiče kroz zapadni deo Srbije i čini prirodnu granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Pravac toka reke Drine ide od juga ka severu i ova reka pripada crnomorskom slivu. Drina nastaje spajanjem reka Tare i Pive kod Šćepan Polja u Crnoj Gori.
Slivno područje obuhvata jugozapadni i zapadni deo Srbije, severni deo Crne Gore i istočni deo Republike Srpske. Veće pritoke sa leve strane su: Sutjeska, Bistrica, Prača, Drinjača i Janja, a sa desne: Ćehotina, Lim, Rzav, Ljuboviđa, Jadar. Drina je najveća pritoka reke Save, u koju se uliva blizu Sremske Rače. Najlepši i najduži (24 km) kanjon je od Žepe do Klotijevca. Širina reke je od 15 m na mestu zvanom Tijesno do 200 m kod Perućca i Zvornika. Veći gradovi kroz koje protiče Drina su: Foča , Goražde, Višegrad, Bajina Bašta i Zvornik. Divlja snaga Drine je ukroćena branama i jezerima (Višegradsko, Perućac, Zvorničko) čime je narušena, ali ne i uništena, lepota drinskih kanjona.

Reka Drina je duga 346 kilometara,a dužina toka kroz Srbiju iznosi 220 km. Reka Drina je raj nedirnute prirode, planinskih vrhova i bujnih šuma i smatraju je jednom od najlepših i najčistijih rečnih tokova Evrope. Drina je planinska, obimna, zelena, božanstvena, talasasta reka sa brzacima, koja protiče i huji kroz pejzaže prelepih okolnih planina, klisura, kanjona, šuma i vrtoglavo čistog vazduha.

Šta videti

sta videti icon
  • Reka Godina sa vodopadom
  • Perućačko jezero
  • Brojni vidikovci
  • Klisura Drine

Vodni režim reke Drine pripada režimima tipa sneg-kiša, sa primarnim vrhuncem vodostaja u aprilu i sekundarnim u decembru. Veći deo toka protiče kroz planine, dok je ceo gornji tok u visokim planinama Dinarida, što dovodi do toga da jake padavine i topljenje snega izazivaju velike protoke. Drina je pre izgradnje rečnih brana bila poznata po povremeno ekstremno visokom nivou voda. Drina je reka koja ima ogromni hidropotencijal zbog čega su izgrađene tri hidroelektrane : Višegrad, Bajina Bašta i Zvornik.

Sliv reke Drine čini izuzetno bogatstvo i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta. Predeli koji se nalaze u slivu Drine spadaju u najlepše delove Balkanskog poluostrva. Možda se najlepši deo toka nalazi ispod planine Tara. Zbog izutetnog značaja za ekologiju, Tara je proglašena za Nacionalni park. Drinu i njene pritoke odlikuje bogatstvo ribljih vrsta. U njoj boravi 47 vrsta i 14 porodica riba, što privlači brojne zaljubljenike u ribolov.

Drina u svom toku poseduje brojne prirodne i kulturno – istorijske znamenitosti. Najpoznatija građevina na Drini je most u Višegradu. Ovo arhitektonsko zdanje podigao je 1571 . godine Mehmed paša Sokolović. Most je, u romanu „Na Drini ćuprija“, opisao nobelovac Ivo Andrić. Kod Višegrada je izgrađen i Andrić grad u čast našeg nobelovca. Veliku turističku atrakciju predstavljaju i prelepa jezera na Drin,i od kojih se posebno ističe Perućačko jezero. Jezero Perućac je veštačko akumulaciono jezero i veoma atraktivna destinacija na Drini. Jezero u Perućcu poseduje idealne uslove za vodene sportove, kao i za odmor i rekreaciju na vodi. Na jezeru se nalazi plaža, koju tokom leta poseti nekoliko hiljada kupača. Kroz Perućac protiče reka Vrelo, duga svega 365 metara, poznatija kao reka Godina, koja se nakon izuzetno lepog vodopada uliva u reku Drinu. Jezero Perućac dugo je 54 km, a plovidba od hidroelektrane Bajina Bašta vodi sve do Višegrada.

 

Aktivnosti

aktivnosti icon
  • Splavarenje
  • Hiking
  • Kupališni turizam

Kanjon Drine jedan je od najlepših prirodnih fenomena. Kroz kanjon Drine može se uživati u nezaboravnim prizorima. Jedna od najvećih atrakcija na Drini je čuvena Kućica na steni i ovo je najčešće fotografisani prizor na Drini. Kućica je izgrađena još 1969 . godine. I do danas se bori sa plahovitom i nabujalom rekom, i odbija da prestane da bude simbol Bajine Bašte. Na Drini se održavaju i brojne turističke manifestacije, a svakako najpoznatija i najposećenija je čuvena Drinska regata. Svake godine Sportsko – turistički centar Bajina Bašta organizuje Drinsku regatu, sa ciljem da otrgne od zaborava stogodišnje splavarenje koje se na Drini nekada odvijalo. Ovo je najposećeniji događaj u zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi.

Drina je do danas ostala neukroćena zver i to je ono što je čini toliko fantastičnom. Dolazak na Drinu ispunjava jedinstvenim osećajem, jer Drina je nepredvidiva reka ispunjena svakojakim lepotama i može se slobodno reći lepotica među rekama.

 

A. Stojanović