Kontakt Mapa sajta

Đavolja Varoš

Na samom jugu Srbije, u opštini Kuršumlija – Varoš, a nijednog stanovnika. Pod okriljem dana 202 lepotice koje privlače svakoga ko ovuda prođe, pod okriljem noći Đavoli kolo vode. Preko dana hladna izvorska voda žuboreći teče mimo nogu ovih lepotica, preko noći Đavolja Krv. Preko dana zvuk raspevanih ptica, a tokom noći simfonija Lucifera. Nije to bilo kakva Varoš, to je Đavolja Varoš.

Ko se usudi na avanturu obilaska ove prirodne lepotice nedaleko od sela Đake imaće šta i da vidi. Samo selo je dobilo ime po albanskoj reči “gjak” – koja označava krv. Nedaleko od sela, priroda je stvorila zemljane figure, vodu karakteristične boje i mirisa, i oformila prirodni ambijent koji prate specifični zvuci i pojave.

Svega 27 kilometara od Kuršumlije i 89 kilometara od Niša, kriju se brojne legende i mistika juga Srbije. Vešto oblikovane zemljane figure i jedinstveni izvori kisele vode daju autentičnost nadaleko poznatom lokalitetu. Smešten je na 800 metara nadmorske visine, na obroncima planine Radan.

Na lokalitetu se mogu izdvojiti dve jaruge, podeljene vododelnicom: Paklena jaruga i Đavolja jaruga. U njima su smeštene 202 zemljane figure, nastale jakim erozivnim procesima. Njihova visina se kreće u rasponu od 2 do 15 metara, dok je širina u osnovi do tri metra, a idući ka vrhu se sužava na 20 do 30 cm. Tornjevi su izgrađeni od peščara i laporaca, a prekriveni su andezitskim kapama, koje vešto odolevaju rubu vremena. Usled prirodnih procesa dolazi do spiranja i smanjivanja kula, ali i do formiranja novih.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Đavolja Varoš: 98 km
 • Kragujevac – Đavolja Varoš: 232 km
 • Beograd – Đavolja Varoš: 318 km
 • Novi Sad – Đavolja Varoš: 408 km

Autentičnost prostoru daju i dva lekovita izvora vode. Prvi se nalazi nedaleko od Đavolje jaruge. Hladna, ekstremno kisela voda (od 1,5 pH) sa izuzetno visokom mineralizacijom (15 g/l vode) predstavlja izvor nazvan Đavolja voda. Sadržaj nekih elemenata, poput aluminijuma, gvožđa, bakra i nikla je izuzetno visok u odnosu na običnu vodu za piće.

+ 3

Drugi izvor je Crveno vrelo, smešten oko 400 metara nizvodno, na aluvijalnoj terasi. Manje je kiseo (3,5 pH) i sa mnogo manjom mineralizacijom u odnosu na Djavolju vodu (4,372 mg/l vode). Njegova voda otiče u korito obližnjeg Žutog potoka. Zbog oksidacije gvožđa, voda dobija crvenu boju, koja daje karakterističan izgled ambijentu.

Nedaleko od jaruge i izvora, nalazi se i jedno istraženo rudarsko okno, za koje se veruje da ima dužinu od 800 metara. Prema istorijskim izvorima, u 13. veku kralj Uroš je ovde doveo Sase, germansko pleme, koji su razvili novu tehnologiju rudarske proizvodnje. Kopali su rudu aluminijuma, gvožđa, zlata i srebra, koju su transportovali u obližnje mesto Rudare, gde se dalje obrađivala.

Sredinom XX veka Đavolja Varoš je slučajno otkrivena od strane nekadašnjeg asistenta Geografskog fakulteta u Beogradu, kada postaje turistička atrakcija. Uočivši veliku vrednost kompleksa, država je 67ha površine stavila pod zaštitu 1959. godine. Godine 1995., Uredbom Vlade Srbije ovaj kompleks proglašen je za prirodno dobro od izuzetnog značaja. Lokalitet je 2010. godine bio u konkurenciji za Čudo prirode. Tada je dobio magistralu, vodovod, parking i osvetljenu stazu. Iako nije stekao novu titulu, njegova popularnost je porasla i danas predstavlja spomenik prirode od izuzetnog značaja.

Šta videti

sta videti icon
 • Dve jaruge sa zemljanim figurama (Paklena i Đavolja jaruga)
 • Dva izvora kisele vode (Đavolja voda i Crveno vrelo)
 • Rudarsko okno
 • Crkva Sv. Petke
 • Lukovska i Prolom Banja

Legenda o postanku kaže da je na prostoru Varoši živeo narod koji je poštovao veru i tradiciju, što je Đavolu smetalo. U želji da ih zavadi, otrovao je vodu za piće, nateravši ih da počine najveći greh – rodoskrvljenje, odobrivši venčanje brata i sestre. Vila je učinila sve da stanovništvo urazumi, međutim nailazila je na neposlušnost i raspravu. Na sam dan venčanja svatovi su Božijom rukom okamenjeni, a neke od figura predstavljaju mladu i mladoženju, barjaktara i kuma. Tako je celo selo nestalo, a Đavo izvojevao pobedu.

Pored ove, postoji i legenda o Bati. Mučen nevoljama i zlom Đavola koji se u njemu skrivao, prenoćio je na proplanku iznad jaruga. Nakon te večeri duša mu se očistila, a na tom mestu je danas podignuta crkva Svete Petke. Osoba sa problemima ili bolešću treba u Varoši prespavati, ili bar obrisati maramicom bolno mesto i zamisliti želju, dok maramicu vezuje za granu drveta. Na nedeljnom nivou, maramice se zakopavaju u zemlju, što uslovljava nestanak problema svih posetilaca. Naš poznati umetnik Bata iz sela Vučje, oslikao je drvo ispred crkve likom Svetog Save. Danas ovo drvo predstavalja obaveznu usputnu stanicu u kružnoj turi kroz jedinstveni kompleks.

 

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Spa centar u Prolom Banji
 • Spa centar u Lukovskoj Banji
 • Obilazak crkve Lazarice u Prolom Banji

Zahvaljujući sve većoj brizi meštana da održe autentičnost lokaliteta, ali i prilagode novim turističkim potrebama, otvorena je etno krčma “Dva ambara”. Ona pruža okrepljenje svakom putniku pre polaska u nezaboravnu avanturu.