Kontakt Mapa sajta

Borsko jezero

Borsko jezero,biser istočne Srbije,je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem planinskih rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Nastalo je 1959. godine, podizanjem brane u podnožju planine Crni Vrh na 438m nadmorske visine. Jezero je od Bora udaljeno 17 km u pravcu severozapada, zahvata površinu od 30 ha, a najveća dubina jezera dostiže 52m. Nalazi se na putu Beograd-Bor preko Crnog vrha i od glavnog grada je udaljeno 250 km.

Prvobitna namena Borskog jezera  bila je da se njegovom vodom snabdevaju rudarsko-industrijski pogoni u Boru. U međuvremenu ovo jezero postaje pravo turističko blago istočne Srbije. Veoma čista voda u jezeru preko leta dostiže temperaturu od čak 25 stepeni celzijusovih, što je čini idealnom za kupališni turizam. Blago razuđene obale jezera sa uređenim plažama i stazama za šetnju i rekreaciju okružene su listopadnim i četinarskim šumama. Borsko jezero je i jedna od omiljenih destinacija ribolovaca jer je zbog čiste planinske vode i poribljavanja postalo bogato stanište brojnih vrsta riba.

Udaljenost od većih gradova u Srbiji

kako doci icon
 • Niš – Borsko jezero: 167 km
 • Kragujevac – Borsko jezero: 163 km
 • Beograd – Borsko jezero: 247 km
 • Novi Sad – Borsko jezero: 338 km

Turistima su od smeštajnih kapaciteta na raspolaganju hotel Jezero, hotel Metalurg, dečije odmaralište Savača, konačište Vertigo, auto-kamp i brojne vile i privatne kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini jezera. Tradicionalno svake godine se na jezeru organizuje prvomajski uranak i tada na obalama jezera bude više hiljada posetioca. Ovo mesto možemo istaknuti  i kao dobru destinaciju za  gastronomski turizam, jer nudi mnoge specijalitete karakteristične za ovaj deo Srbije.

 

Šta videti

sta videti icon
 • Površinski kop RTB Bor-a
 • Prerast Samar
 • Zlotska pećina

Dobar geografski položaj i saobraćajna povezanost pružaju mogućnost organizacije raznovrsnih fakultativnih izleta do mnogih prirodnih i antropogenih turističkih atrakcija koje se nalaze u neposrednoj blizini Borskog jezera.  Jedna od destinacija koju treba posetiti je gradsko središte Bor u kome se nalazi muzej rudarstva i metalurgije i površinski kop nastao eksploatacijom rude bakra tokom 20.veka. – veličina ovog kopa tolika je da u njemu može da se smesti tri puta veća količina vode nego u samom Borskom jezeru. Brestovačka banja jedna je od najstarijih u našoj zemlji, poznata po lekovitosti svojih termomineralnih voda i u kojoj se nalazi desetak izvora sa temperaturom vode od 32-40 celzijusa. Ovde se kao prirodna turistička atrakcija nameće najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji – kanjon Lazareve reke. U samom kanjonu, na levoj strani Lazareve reke smeštena je Lazareva pećina, čije je turističko uredjenje počelo još 1953. godine,a dužina staze za turiste iznosi 800 m. Turisti koji su ljubitelji planinarenja,pešačenja,sportskog penjanja i planinskog biciklizma kao idealne destinacije u ponudi imaju planine Crni vrh i Rtanj, kao i planinsku visoravan Dubašnicu, koja ujedno predstavlja i lovište izuzetne lepote i smeštena je u istočnom delu Kučaja. Na visoravni Dubašnice se mogu uočiti i krečnjačke naslage debljine do 200 m,brojne vrtače i kanjonske doline reka ponornica kao što su Dubašnica, Demizloka, Vojale, Mikuljska i Pojenska reka. Jedno od najlepših izvorišta nalazi se upravo u ovom kraju naše zemlje i to je vrelo reke Mlave, koje se nalazi ispod severnih padina Beljanice i zaštićeno je kao hidrološki spomenik prve kategorije. Od antropogenih vrednosti može se posetiti manastir Gornjak, zadužbina kneza Lazara, koji je smešten u dolini reke Mlave, kao i arheološko nalazište Gamzigrad koje se nalazi u blizini Zaječara. Arheološko nalazište Gamzigrad, odnosno antička rimska carska palata Feliks Romulijana od 2007. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Aktivnosti

aktivnosti icon
 • Aktivnosti na vodi
 • Obilazak jame RTB Bor koja se nalazi na 400 m dubine
 • Obilazak Brestovačke banje
 • Obilazak Zoo vrta u Boru
 • Planinarenje Lazarev kanjon

Rekreaciju, avanturu, zabavu, opuštanje sve ćete to doživeti ukoliko posetite Borsko jezero i njegovu živopisnu okolinu.